Hulpverlening Gelderland Midden

PERSBERICHT

Datum: 05-12-2008

Informatiesysteem bij rampen wint Veiligheid Award

Het project "Eagle One" is donderdagavond 4 december uitgeroepen tot winnaar van de Publieke Veiligheid Award 2008. In het project "Eagle One" heeft de veiligheidsregio Gelderland Midden in samenwerking met de overheid en bedrijfsleven een informatiesysteem voor rampen gerealiseerd. Met de woorden 'De burger vertrouwt erop dat in tijden van rampen de overheid hen redt' werd de prestigieuze Award uitgereikt aan Paul Joosten, directeur Brandweer van Hulpverlening Gelderland Midden. In een grootschalige oefening in Arnhem én in de dagelijkse praktijk is aangetoond dat dit innoverende informatiesysteem werkt. Zo motiveerde de jury haar besluit om de prijs aan Gelderland Midden uit te reiken. Zowel het publiek als de jury waren unaniem in hun keuze voor Eagle One. De award wordt jaarlijks toegekend aan een vooruitstrevend project dat bijdraagt aan de publieke veiligheid.

Eagle One: getest en geslaagd
Begin maart heeft Gelderland Midden deze nieuwe manier van samenwerken in de rampenbestrijding uitvoerig en succesvol getest tijdens de rampenoefening Eagle One. Het doel van de oefening was de rampenbestrijders te voorzien van hulpmiddelen die ervoor zorgen dat de betrokken partijen allemaal hetzelfde en juiste beeld van de crisissituatie hebben. Paul Joosten was na afloop van de oefening zeer tevreden: "Niet eerder is er zoveel verschillende geografische informatie bij elkaar gebracht. De praktische toepasbaarheid is groot door de mogelijkheid veel verschillende gegevens te combineren. Zo zijn onder anderen gegevens door de GHOR (Geneeskundige Hulpverlening Ongevallen en Rampen) in het systeem ingevoerd van alle zorginstellingen zoals verpleeg- en verzorgingshuizen in de regio Gelderland Midden. In 2009 wordt verder gegaan met aansluiten van partners in de regio.

Delen van informatie
Om dit gedeelde beeld te realiseren is samenwerkt gewerkt met veel partijen van overheid en bedrijfsleven. Samen met onder meer Microsoft, ESRI en Geodan is het systeem Eagle ontwikkeld. Uit rampenevaluaties blijkt namelijk keer op keer dat het `delen van informatie tijdens een ramp' een belangrijk knelpunt is. Het inzetten van "Eagle" leidt tot een beter bewustzijn van de situatie en zo tot betere en snellere besluiten, acties en resultaten.