Gemeente Putten

Ondergrondse inzamelpunten voor glas en textiel

Vrijdag 5 december 2008 neemt wethouder A. Kleijer de nieuwe ondergrondse inzamelpunten voor glas en textiel officieel in gebruik. De ondergrondse inzamelpunten vervangen de bovengrondse containers en de inzamelÂpunten zijn/worden dan ook op vrijwel dezelfde locaties geplaatst. De grote glasbakken en kledingcontainers verdwijnen daarmee grotendeels uit het straatbeeld.

Omdat de ondergrondse containers boven de grond een beperkte afmeting hebben, leveren ze een mooier straatbeeld op. De gemeente verwacht bovendien een schonere omgeving rond de inzamelpunten, omdat het risico op glasscherven op de grond kleiner is en de nieuwe containers beschermd zijn tegen graffiti.

Alle zes gemeenten van de Noord-Veluwe (Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, OldeÂbroek en Putten) plaatsen ondergrondse containers voor de inzameling van gebruikt verpakkingsglas en afgedankte kleding. In totaal gaat het om ongeveer 120 ondergrondse inzamelpunten.

Op de Noord-Veluwe wordt nog veel glas en textiel in de vuilnisbak gegooid. Gemiddeld wordt in deze regio 72% van het glas gescheiden aangeboden, terwijl de landelijke norm op 90% ligt. Ook de landelijke norm voor textiel (50%) wordt op de Noord-Veluwe niet gehaald. Hier wordt slechts 42% van de kleding en andere textielproducten gescheiden aangeboden.
Putten is een positieve uitzondering; de hoeveelheid glas die gescheiden wordt aangeÂboden (89%), ligt net iets onder de landelijke norm, terwijl in Putten meer textiel geÂscheiden wordt ingezameld dan de landelijke norm voorschrijft.

Het is beter voor het milieu en voor de portemonnee om glas en afgedankte kleding afzonderlijk aan te bieden en niet met het andere huisvuil weg te gooien.
Het ingezamelde glas en textiel krijgen een nieuw bestaan. Glas kan oneindig opnieuw gebruikt worden. Van de scherven van ingezameld glas wordt gewoon nieuw glas gemaakt. Hierdoor hoeven er minder grondstoffen uit de natuur gehaald te worden. Kledingstukken die niet meer passen of hier niet langer in de mode zijn, kunnen nog heel goed bij anderen, waar ook ter wereld, in de smaak vallen. Hetzelfde geldt voor schoenen. Van kapotte kleding en ander oud textiel worden bijvoorbeeld garens voor vloerbedekking gemaakt en vulmateriaal voor autostoelen en matrassen. Gescheiden aangeboden zijn glas en textiel geen afval, maar grondstoffen voor nieuwe producten.
---