Ingezonden persbericht


Persbericht

Een toiletcharter om met klasse te plassen

Met de actie "Plassen met klasse" gaat de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in Brussel de strijd aan met de aftandse schooltoiletten. Twee sanitaire blokken op het KA Etterbeek waren sterk verouderd en dringend aan vernieuwing toe. Met de steun van de cel infrastructuur van de Scholengroep Brussel werd een dossier ingediend. Dankzij de subsidie van de VGC beschikten wij over 90.000 om het sanitair op onze school te vernieuwen. De architect tekende, de aannemer verbouwde ... en twee maanden later is het resultaat verbluffend.

Hoe was de toestand?
Er waren door het stijgend aantal leerlingen te weinig toiletten voor onze 707 leerlingen. En ook al werd er dagelijks gepoetst, al was er steeds toiletpapier beschikbaar en al werd er zelden gerookt ... de toiletten hadden een kwalijke reputatie. In feite het klassieke verhaal; een penetrante urinegeur, deuren die niet goed sluiten met als gevolg een gebrek aan privacy ... De leerlingen gaan in zo'n omstandigheden ook niet naar het toilet of als het echt niet anders kan, doen ze hun behoefte snel snel, "zwevend" boven de WC-bril.

En nu?
15 nieuwe urinoirs, 7 nieuwe toiletten voor jongens, 14 voor meisjes, een toilet voor rolstoelgebruikers, 11 wastafels voor de hygiëne, spiegels om te checken of de kledij goed zit. En dat alles in een rood en witte omgeving, nieuw, schoon en fris. Dit nodigt de leerlingen uit, ze moeten niet meer wachten tot ze thuis zijn om een net toilet te kunnen gebruiken.

Opdracht volbracht?
Gedeeltelijk wel. Maar in het kader van ons beleid rond gezondheid op school (GOS) blijft het latrinair gebeuren een aandachtspunt. Het is niet goed dat leerlingen enkel tijdens de speeltijd naar het toilet mogen. De pauze duurt maar 20 minuten en in die tijd moet er ook nog "gespeeld" worden of bijgepraat. Hierdoor stellen leerlingen hun toiletbezoek uit. Mevrouw Veerle De Boe, urologe aan het UZ Brussel, stelt onomwonden dat blaasinfecties maar ook constipatie heel vaak te wijten zijn aan smerige toiletten op school.
Wanneer een kind de drang voelt om naar het toilet te gaan, dan moet die ook mogen gaan. Duidelijke afspraken leiden er toe dat er geen misbruik gemaakt wordt. Tussendoor naar het toilet mogen zorgt ook voor meer privacy, waardoor men ook minder gehaast zijn behoefte doet, de blaas volledig ledigt, waardoor er weer minder kans is op infectie. Als we er ook nog in slagen de leerlingen meer gebruik te laten maken van de waterfonteintjes, als de leerlingen opnieuw ook meer drinken, dan is de opdracht volbracht. Onderzoek wees immers uit dat vuile schooltoiletten de leerlingen zo afschrikken dat ze zelfs niet meer drinken om toch niet naar het toilet te gaan.
De leerlingenraad werkte aan een charter met afspraken over het toiletgebruik en ontwierp een affiche om de nieuwe toiletten te respecteren. In januari dragen zij deze boodschap uit.