Nationale Bank van Belgie


Gereglementeerde informatie verstrekt door de Nationale Bank van België

2008-12-05

Voorontwerp van wet tot wijziging van de financiële bepalingen van de wet van 22 februari 1998 tot vaststelling van het organiek statuut van de Nationale Bank van België

De Regering heeft besloten een ontwerp van wet tot wijziging van de huidige verdelingsregels van de opbrengsten van de Nationale Bank, na het inwinnen van de nodige adviezen, te zullen indienen in het Parlement.

De belangrijkste bepalingen van het voorontwerp zijn de volgende:
* De zogeheten 3%-regel (de verdelingsregel voorzien door artikel 29 van de organieke wet van de Bank) wordt afgeschaft en voortaan wordt het saldo van de jaarlijkse winsten, na het aanleggen van de nodige reserves en de vergoeding van het kapitaal, aan de Staat toegekend.
* Het wordt voortaan mogelijk om een beschikbare reserve aan te leggen. Deze beschikbare reserve kan worden aangewend om verliezen aan te zuiveren of om de te verdelen winsten aan te vullen.
* Er wordt voorzien in een wettelijke ondergrens voor het dividendbeleid: in de mate er voldoende te verdelen winsten zijn, zal voortaan tenminste de helft van de netto-opbrengst van de activa die de tegenpost vormen van het geheel van de voorheen gereserveerde winsten (reservefonds en beschikbare reserve) worden uitgekeerd aan de aandeelhouders bij wijze van tweede dividend.
* Het aandeel in de jaarlijkse winsten dat wordt toegekend aan het personeel of aan instellingen te zijnen voordele, wordt afgeschaft. Deze afschaffing wijzigt het beleid van de Bank ten aanzien van haar personeel niet, noch qua verloning, noch qua collectieve voordelen.

Het voorontwerp voorziet dat deze bepalingen in werking zullen treden vanaf boekjaar 2009. Het wijzigt dus niet de wettelijke regels voor de verdeling van de opbrengsten en de winsten van het boekjaar 2008.

Daarnaast voorziet het voorontwerp van wet dat de gewone algemene vergadering van aandeelhouders wordt verplaatst naar de laatste maandag van de maand mei teneinde te vermijden dat de jaarrekening van de Bank de resultaten van de ECB zou onthullen vooraleer deze door de ECB werden gepubliceerd. De Bank zal erover waken dat in 2009 dit uitstel de aandeelhouders niet benadeelt op financieel vlak.

Of de financiële bepalingen van de organieke wet van de Bank worden gewijzigd hangt uiteraard af van de uiteindelijke beslissing van de wetgever in dit verband.

Deze informatie wordt bijgevolg onder dit strikte voorbehoud meegedeeld en mag dus niet als definitief worden beschouwd zolang het ontwerp niet is gestemd door het Parlement.

2008-12-04 21u30