Nederlandse Tafeltennisbond

Jelle Bosman, Linda Creemers en Carla Nouwen naar laatste 16 Finlandia Open

Jelle Bosman, Linda Creemers en Carla Nouwen hebben bij de Finlandia Open in Helsinki de laatste 16 in het enkelspel bereikt. Bosman versloeg verrassend de veel hoger geklasseerde en als vierde geplaatste Fransman Dany Lo met 4-3. Hij speelt in de achtste finales tegen Andreas Törnkvist (Zwe).

Het Dutch Butterfly Team met derde van links Jelle Bosman. (FOTO: © NTTB)

Na overwinningen in de eerste en tweede ronde zorgde Bosman, de nummer 535 van de wereldranglijst, voor een daverende verrassing tegen de sterke Fransman. Lo, de nummer 217 op dezelfde mondiale ranking, werd door Bosman met 4-3 verslagen. De Nederlander nam een 10-7 voorsprong in de beslissende zevende game, maar zag Lo toch nog terugkomen tot 10-10 en kreeg bij 10-11 zelfs een matchpoint tegen. Desondanks bleef hij rustig en won het duel met 13-11.

,,Jelle heeft echt perfect gespeeld. Hij kreeg na de partij ook een oprecht compliment van Lo dat Jelle geen enkele forehand had gemist. Een geweldige opsteker voor hem", aldus bondscoach Danny Heister. Wai Lung Chung en Casper ter Lüün herstelden zich goed van hun nederlagen in de openingsronde van het enkelspel door beide twee partijen te winnen. Net zoals bij andere ITTF challengers wordt er verder gespeeld, totdat er een eindklassering is bereikt.

Ook voor de dames onder leiding van bondscoach Pieke Franssen waren er de nodige successen. Linda Creemers en Carla Nouwen won gemakkelijk hun openingspartijen en staan bij de laatste zestien. Daarin heeft met name Nouwen een lastige opponente. Ze speelt tegen de Chinees-Russische An Zi, die geen wereldranking heeft, maar in de ETTU-Cup diverse goede resultaten boeken. Creemers neemt het voor een plaats in de kwartfinales op tegen de Russische Zolya Novikova.

Monique Posthuma startte met een prima zege op de Française Marine Pavot (4-2). Ook in haar vervolgpartij speelde ze tegen de sterke Ierse Liu Na goed, maar moest toch met 4-2 een nederlaag incasseren. De Luxemburgse Vanita Schlunk werd vervolgens met 4-1 geklopt. Ook Nicky Zetsen speelt om plaats 3 t/m 32 verder. Ze klopte net als Posthuma zowel Schlunk als Pavot. De Litouwse Lina Misikonyte was nog net een maatje te groot: 1-4. In de vervolgronde speelt Zetsen tegen de Wit-Russische Karahodzina, van wie de Nederlandse vorige week op de ITTF Pro Tour (-21 jaar) in Polen nog wist te winnen met 3-0.

In het landentoernooi waren de Nederlandse dames en heren donderdag nog in de groepsfase blijven steken.

NTTB/HH