Persbericht

Zwijndrecht, november 2008

Leningbarometer maakt "doorvliegen in slecht weer" mogelijk



Met de door Rob van Pel (Achiever) ontwikkelde leningbarometer krijgen ondernemers en managers een instrument in handen waarmee zij kunnen bepalen hoe zij kunnen groeien zonder daarvoor bij de bank te hoeven aankloppen.

Het Financieel Dagblad 4 november jl. meldde dat veel bedrijven enorm in de kosten gaan snijden maar ook dat er nog aan omzetgroei wordt gedacht. Banken zijn echter op dit moment niet erg genegen (extra) financiering te verstrekken om te groeien. En mocht de bank al bereid zijn tot (extra) financiering dan vraagt zij een hogere rente. Dit heeft voor bedrijven een negatief effect op de netto winst. Voor managers is het dus essentieel om te kunnen bepalen wat de groeimogelijkheid in omzet is zonder (extra) kredietverruiming, met andere woorden om de grenzen, en dus de mogelijkheden te kennen om "in slecht weer te kunnen doorvliegen".

Met de door Achiever ontwikkelde leningbarometer kan elke ondernemer/manager vaststellen wat de mogelijke omzetgroei is zonder dat er iets gedaan wordt aan terugdringen van kosten en kapitaalgebruik. "De beste en als eerste te zetten stap is natuurlijk het kwalitatief verbeteren van de omzetsamenstelling en het klantenbestand. Daarmee kan tevens een stevige basis gelegd worden om het weer aantrekken van de economie te kunnen benutten." aldus Rob van Pel. Een volgende stap naar optimalisering van rendementen is dan het terugdringen van kosten en een efficiënt kapitaalgebruik. "Veel bedrijven beginnen met het direct snijden in kosten als het even tegenzit," is ook de ervaring van Van Pel "maar daarmee is het gevaar van de neerwaartse spiraal ook in huis gehaald."

De hoofdactiviteit van Achiever, het bedrijf van Van Pel, is het ondersteunen en (bege)leiden van bedrijven naar betere resultaten. Daartoe worden praktische, eenvoudig toepasbare hulpmiddelen gebruikt om keuzes te onderbouwen en de gevolgen duidelijk te maken. De "leningbarometer" is toegelicht op de website www.achiever.nl onder "downloads financieel" of via het contactformulier op de website aan te vragen.