Herdenking 1e Divisie '7 December'

De jaarlijkse herdenking van de gevallenen van de voormalige 1 Divisie '7 december' en 11 Luchtmobiele Brigade Air Assault '7 December', is dit jaar vrijdag 5 december 2008. De soldaat der eerste klasse Jos ten Brinke, die september dit jaar in Uruzgan omkwam bij een aanslag met een Improvised Explosive Device, wordt bij deze herdenking bijgeschreven op het divisie monument bij de Oranjekazerne in Schaarsbergen.

De herdenking van de omgekomen leden van de divisie en haar traditievoortzetters wordt dit jaar naast de veteranen en nabestaanden bijgewoond door Inspecteur Generaal der Krijgsmacht vice-admiraal Michiel van Maanen, Chef Militair Huis luitenant-generaal Dré Blomjous, Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Bertholee, Commissaris van de Koningin van de provincie Gelderland Clemens Cornielje en de ouders van Jos ten Brinke.

De 1ste Divisie kreeg op donderdag 29 augustus 1946 in Assen haar naam '7 December' van Hare Majesteit Koningin Wilhelmina. De naam vindt zijn oorsprong in haar rede van 7 december 1942 waarbij zij de grondslagen van het nieuwe Nederland na de oorlog presenteerde. De divisie vertrok enkele dagen later als expeditionaire macht naar Nederlands-Indië om het Nederlands gezag te herstellen. Het embleem van de divisie bestaat uit het stadswapen van Batavia (rechtop staand zwaard met lauwerkrans) en de letters E M van Expeditionaire Macht.

De tradities van de divisie worden na het opheffen van de divisie in 2004 bewaakt door 11 Luchtmobiele Brigade Air Assault '7 December'. De brigade herdenkt jaarlijks rond 7 december bij het divisie monument alle omgekomen militairen van de divisie en haar traditieopvolgers. Dit zijn niet alleen de gesneuvelde militairen tijdens de expeditionaire inzet naar Nederlands-Indië maar ook de omgekomen militairen uit de recentere missies op de Balkan en Afghanistan. Het monument is in 2006 verplaatst van Apeldoorn naar de Oranjekazerne in Schaarsbergen, de standplaats van 11 Luchtmobiele Brigade Aalst '7 December'.

Noot voor redacties (