Vergeet allerarmsten niet bij afspraken over klimaatverandering

05/12/2008 12:06

Cordaid

Oproep van Cordaid aan deelnemers klimaatconferentie Poznan

Op 7 december 2008 lanceren CIDSE en Caritas Internationalis de klimaatcampagne Climate Justice. Cordaid maakt deel uit van deze internationale netwerken van katholieke ontwikkelingsorganisaties. De start van de campagne vindt plaats op de internationale klimaatconferentie, die van 1 t/m 12 december wordt gehouden in de Poolse stad Poznan. Daar spreken vertegenwoordigers van 186 landen over de afspraken die gemaakt moeten worden als vervolg op het Kyotoprotocol dat in 2012 afloopt.

De meer dan 170 organisaties die aangesloten zijn bij CIDSE en Caritas Internationalis roepen de deelnemers aan de klimaatconferentie op om de allerarmsten niet te vergeten. Mensen in ontwikkelingslanden worden het hardst getroffen door klimaatverandering, terwijl ze het minst hebben bijgedragen aan het broeikaseffect. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de extreme droogte in Ethiopië of de vele overstromingen in Bangladesh. Daarom is het niet meer dan rechtvaardig om hen met geld en middelen te helpen zich aan te passen aan de verandering van hun leefomgeving, zo luidt de boodschap van de CIDSE/Caritas Internationalis klimaatcampagne. 93 bisschoppen uit meer dan 30 verschillende landen hebben zich inmiddels al achter die oproep geschaard. Ook de Nederlandse Bisschoppen Conferentie steunt de oproep.

Cordaid directeur René Grotenhuis, tevens voorzitter van CIDSE, zal de lancering van de CIDSE/Caritas Internationalis klimaatcampagne in Poznan bijwonen. Volgens hem is het belangrijk om vooruit te kijken. "Op dit moment worden er miljarden in de financiële sector gepompt om de kredietcrisis het hoofd te bieden. Natuurlijk is het belangrijk dat dat gebeurt. Maar laten we vooral niet vergeten dat als we nu het klimaatprobleem niet aanpakken, we over een paar jaar de rekening gepresenteerd krijgen. Daarom is nu actie geboden", aldus Grotenhuis.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.cordaid.nl