Nederlandse Moslim Omroep

Persbericht InFocus, 5 december 2008

NMO-uitzending komende zondag in het teken van offerfeest en aartsvader Abraham

Aartsvader Abraham bezielt zijn 'kinderen' tot inlossing vredesbeloften

Wereldwijd vieren moslims vanaf 8 december het offerfeest, waarmee ze de onvoorwaardelijke gehoorzaamheid van de profeet Abraham aan God herdenken. Maar Abraham,voorvechter van het monotheïsme, is tevens aartsvader van de joden en christenen. Hoe kan hij vandaag een impuls geven aan de interreligieuze dialoog? Met deze vraag confronteert presentator Abdellah Dami het gastenpanel van InFocus,komende zondag bij de NMO op Nederland 2.

Het offerfeest is de belangrijkste hoogtijdag van de islamitische kalender. De schapen die dan geslacht worden zijn de meest zichtbare verwijzing naar de beproeving waaraan God Abraham onderwierp. Abraham bleek bereid te zijn om zijn zoon te offeren en God nam genoegen met een vervangende offerande. Abrahams godsliefde inspireert gelovigen tot op de dag van vandaag. En niet alleen moslims: ook joden en christenen eren Abraham. In hun interpretaties van het verhaal leggen zij ieder hun eigen accenten. De NMO laat zien dat er wel degelijk een speciale band bestaat tussen de volkeren die zich tot de 'kinderen' van Abraham mogen rekenen. Gezamenlijk zouden zij hun inspiratie kunnen omzetten in de strijd tegen maatschappelijk onrecht en voor een betere wereld.

Aan de uitzending werkten mee Dr. Françien van Overbeeke-Rippen, rabbijn Awraham Soetendorp en islamoloog dr. Mohammed Ghaly. Muziek van Göksel Yilmaz (saz) en Anne Bakker (viool) en een recitatie door Ahmed el Bonnemari. Klik hier voor onze promo!

Programma: InFocus, studiodiscussie rondom de actualiteit Uitzending: zondag 7 december 2008 van 14.30 tot 15.00 uur op Nederland 2 Daarna blijvend beschikbaar via de website
De herhaling vervalt als gevolg van de decemberprogrammering van Nederland 2