MustSee komt met primeur: ballet in de bioscoop voor de hele familie


AMSTERDAM, 20081118 -- Het opera-, concert-, en balletprogramma van MustSee sluit 2008 sprookjesachtig af. Met het wereldberoemde De Notenkraker vertoont de bioscoopketen op 7 december als eerste in Nederland een balletvoorstelling op het witte doek. Op 16 december wordt vervolgens de opera Hans en Grietje live vanuit Londen vertoond.

Het programma loopt nog door tot juli 2009 en brengt verder onder andere Aida, Carmen en Het Zwanenmeer. De voorstellingen zijn producties van het Royal Opera House in Londen en worden in samenwerking met het Britse Arts Alliance Media (AAM) en Opus Arte vertoond, meestal via een rechtstreekse satellietverbinding. De vertoningen zijn te zien in de MustSee-bioscopen in Delft, Groningen, Tilburg (en vanaf januari Breda), Luxor Hoogeveen en CineStar Enschede.

Sprookjesballet De Notenkraker van Tsjaikovski wordt uitgevoerd door het San Francisco Ballet. Deze traktatie voor het hele gezin wordt niet alleen 's avonds maar ook als matineevoorstelling vertoond. Damian Smith en Elizabeth Powell schitteren in een productie van Helgi Tomasson's. Opera HANS EN GRIETJE komt live vanuit het Royal Opera House. Deze nieuwe productie van Humperdinck's opera over het klassieke sprookje van Grimm wordt gedirigeerd door Sir Colin Davis. De cast bestaat uit onder andere Diana Damrau, Angelika Kirchschlager, Thomas Allen, Anja Silja en Elizabeth Connel.

Programma
MustSee verzorgt het hele jaar door een kwalitatief hoogstaand programma vol opera, concerten en balletvoorstellingen op het witte doek. In 2009 vertoont de bioscoopketen onder andere registraties van de opera's AIDA (Verdi) en CARMEN (Bizet) en de balletvoorstellingen TALES OF BEATRIX POTTER (Frederick Ashton) en HET ZWANENMMER (Tsjaikovski). Daarnaast staan live het concert MESSIAH, ter ere van de 250e sterfdag van componist Händel, de balletvoorstelling ONDINE (Frederick Ashton) en de opera LA TRAVIATA (Verdi) op het programma. Voor het hele programma zie: www.mustsee.nl.

High Definition opname- en projectietechniek
De nieuwste digitale High Definition opname- en projectietechniek maakt het mogelijk dat Nederlandse bioscoopbezoekers, via een live satellietverbinding, tegelijkertijd met het publiek in het Royal Opera House hun plaatsen innemen. Van de eerste noot tot de laatste en de daaropvolgende staande ovatie: met haarscherp digitaal beeld, glashelder 5.1 Dolby Digital geluid en een podiumbreed projectiedoek krijgt iedere liefhebber van opera, ballet en muziek in de bioscoop het gevoel er écht bij te zijn.

Kaarten voor de balletvoorstellingen en de operaregistraties kosten ¤ 17,50. De unieke live opera- en concertvoorstellingen kosten ¤ 27,50, inclusief feestelijk welkomstdrankje en garderobe. Voor kinderen tot 12 jaar geldt een speciale prijs van ¤12,50.

MustSee is een gezamenlijke merknaam die wordt gevoerd door een aantal bioscopen die behoren tot Minerva Bioscopen en Wolff Cinema Groep. MustSee onderscheidt zich door een grote nadruk op de beleving van een bezoek als een avond of middag uit. In de bioscopen is veel geïnvesteerd in ontwerp, design, comfort, beeld en geluid. Voor meer informatie zie: www.mustsee.nl

Het Royal Opera House in Londen huist drie wereldberoemde gezelschappen: The Royal Ballet, The Royal Opera en The Orchestra of the Royal Opera House. Voor meer informatie zie: www.roh.org.uk

Het Britse Arts Alliance Media (AAM) bouwt actief aan een Europees digitaal bioscoopnetwerk. Het bedrijf verzorgt daarvoor de technische voorzieningen van begin tot eind en biedt bioscopen een alternatieve programmering. Voor meer informatie zie: www.artsalliancemedia.com

Opus Arte is een van de grootste producenten en distributeurs van klassieke muziek en dans op DVD, TV en in de bioscoop. Hun doelstelling is de beste producties beschikbaar te maken voor een groter publiek. Voor meer informatie zie: www.opusarte.com

EINDE BERICHT

Het volledige opera-, ballet- en concertprogramma van september 2008 tot en met juni 2009

7 december '08 DE NOTENKRAKER (Tsjaikovski), San Francisco Ballet (Ballet)

16 december '08 HANSEL UND GRETEL (Humperdinck), Royal Opera House (Opera) - LIVE

18 januari '09 MANON (Massenet), Royal Opera House (Ballet)

1 februari `09 CAVALLERIA RUSTICANA (Mascagni) & PAGLIACCI (Leoncavallo), Teatro Real, Madrid (Opera)

22 februari '09 AÏDA (Verdi), Gran Teatre de Liceu, Barcelona (Opera)

29 maart '09 CARMEN (Bizet), Royal Opera House (Opera)

5 april '09 MESSIAH (Händel), King's College, Cambridge (Concert) - LIVE
Ter ere van Händel's 250e sterfdag

26 april '09 TALES OF BEATRIX POTTER (Frederick Ashton), Royal Opera House (Ballet)

3 mei '09 DON CARLO (Verdi), Royal Opera House (Opera)

24 mei '09 HET ZWANENMEER (Tsjaikovski), Royal Opera House (Ballet)

3 juni '09 ONDINE (Frederick Ashton), Royal Opera House (Ballet) - LIVE

30 juni '09 LA TRAVIATA (Verdi), Royal Opera House (Opera) - LIVE





Ingezonden persbericht