Haydn-Van Hoboken festival 2008 in Kasteel en kerk van Rhoon


Haydn, invloedrijk componist

RHOON, 20081202 -- Beluister de muziek van Haydn en zijn tijdgenoten op het Haydn-Van Hoboken Festival. Van 7 t/m 13 december 2008 in het Kasteel van Rhoon en de Nederlands Hervormde Kerk van Rhoon. Behalve strijkkwartetten en pianosonates, hoort u tijdens dit festival ook (minder vaak uitgevoerd) religieus werk van Haydn. Uitgevoerd door The Amsterdam String Quartet, de Van Swieten Society, Die Kölner Akademie met het Nederlands Kamerkoor en Herman Jeurissen (hoorn) met Geert Bierling (orgel)

Kaarten (à ¤15,- en ¤20,-) kunt u bestellen via www.haydn-festival.nl. Ook te koop bij Boekhandel Het Witte Huys (Dorpsdijk 140, Rhoon) en op de avond zelf aan de zaal (indien voorradig).
De Stichting Kasteel van Rhoon
Dorpsdijk 63, 3161 KD Rhoon. Tel. 06-25026034 www.stichtingkasteelvanrhoon.nl.

Als componist was Joseph Haydn (1732-1809) een invloedrijk man. Hij wordt gezien als de uitvinder van het strijkkwartet, stond aan de wieg van de vierdelige symfonie en droeg bij aan de ontwikkeling van de sonatevorm. Mozart en hij waren zeer goed bevriend en bewonderden elkaars werk. En zelfs Beethoven nam veel van zijn leermeester over, ondanks zijn latere kritiek op zijn leermeester (waarschijnlijk gekleurd door afgunst op zijn succes).
2009 wordt het Haydn-jaar: dan is het tweehonderd jaar geleden dat de componist overleed.

Rhoon en het Kasteel van Rhoon hebben een bijzondere band met Haydn. Het Kasteel van Rhoon was van 1830 tot 1974 eigendom van de Rotterdamse redersfamilie Van Hoboken. Telg Anthony van Hoboken (1887-1983) is bij muziekliefhebbers bekend als de man die het omvangrijke oeuvre van componist Joseph Haydn heeft gecatalogiseerd en ingedeeld. De Stichting Kasteel van Rhoon, sinds 1970 eigenaar van het kasteel, organiseert vanaf 2004 jaarlijks het Haydn-Van Hoboken Festival. De zoon van muziekonderzoeker Anthony van Hoboken is beschermheer van het festival.

Over het programma:
(zondag 7 december, 12.00, kasteel van Rhoon, ¤15,-)
Op het openingsconcert van het festival is de intieme Empirezaal van het Kasteel van Rhoon het decor voor de strijkkwartetten van Joseph Haydn en zijn vriend Wolfgang Amadeus Mozart. Gespeeld door The Amsterdam String Quartet, internationaal vermaard om zijn opvoering van bekend en herontdekt werk uit de gouden eeuw van het strijkkwartet.

(woensdag 10 december, 20.15, NH Kerk Rhoon)
Het publiek kruipt in de huid van een Weense concertbezoeker in 1795-1796. De Van Swieten Society, het ensemble rond fortepianist Bart van Oort, doet `vergelijkend warenonderzoek' tussen de werken die Joseph Haydn en zijn leerling Ludwig van Beethoven in dat seizoen componeerden of publiceerden. Om aan te tonen dat de leerling wel degelijk het nodige opstak van de meester waar hij later zo op af gaf.

(donderdag 11 december, 20.15, NH Kerk Rhoon, ¤15,-)
Herman Jeurissen (hoorn) en Geert Bierling (orgel) bewerkten eerder stukken van Haydn voor hoorn en orgel. Speciaal voor dit festival arrangeren zij een ontmoeting tussen `Haydn and friends'. Op donderdag 11 december voeren zij in de Nederlands Hervormde Kerk van Rhoon werk uit van Joseph Haydn (1732-1809), zijn broer Johann Michael Haydn (1737-1806), zijn vriend Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1787) en diens vader Leopold Mozart (1719-1787) en Ludwig van Beethoven (1770-1827).

(zaterdag 13 december, 20.15, NH Kerk Rhoon, ¤20,-)
Haydn sprak over Mozart als "de grootste componist die ik persoonlijk en bij naam ken", Mozart achtte Haydn zo hoog dat hij zes strijkkwartetten voor hem schreef. Die Kölner Akademie en het Nederlands Kamerkoor verenigen de bevriende componisten in hun programma voor zaterdag 13 december. Met het `Graduale Sancta Maria mater Dei' en het `Ave Verum', wellicht Mozart's bekendste compositie en zijn persoonlijkste geestelijk werk. Van Haydn's hand is de `Missa in angustiis' (`mis in tijden van gevaar'), later ook wel `Nelsonmesse' (`Nelsons Mass') genoemd. Een soms donker stuk, echter ook met beschouwende en vreugdevolle delen en een finale in jubelend majeur.

Haydn-Van Hoboken festival, www.haydn-festival.nl.