Huisdier wordt volwaardig gezinslid

07/12/2008 13:00

Proteq Direct

Het huisdier gaat zich in het gezin steeds meer ontwikkelen als een volwaardig lid van de familie. Een overgrote meerderheid van de Nederlanders verwacht dat vooral de hond en kat over tien jaar vaker als 'kind' wordt beschouwd.

Dat blijkt uit een representatief onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Proteq Dier & Zorg. Aanleiding is het 10-jarig bestaan van deze grootste huisdierenverzekeraar voor honden en katten. Proteq Dier & Zorg is een onderdeel van SNS Reaal.

Uit de steekproef blijkt dat 4 op de 5 mensen verwacht dat de hond in de toekomst vaker als kind wordt gezien. Voor katten ligt dat percentage iets lager, maar ook dan nog denkt een grote meerderheid van 7 op de 10 mensen dat de kat de positie van een gezinslid gaat verwerven.

In de praktijk vertaalt zich dat volgens de respondenten in een groei van voedingswaren voor huisdieren. Mede daardoor verwacht men dat er meer varianten komen voor honden en katten, zoals meer vers voer, light etcetera. Daarnaast komt er ook meer kleding beschikbaar voor de trouwe viervoeters, denkt 41 procent van de ondervraagden.

De ondervraagden voelen zich meer verbonden met huisdieren, zelfs degenen die er geen hebben, zo blijkt uit de steekproef. Negen op de tien Nederlanders vindt dat de overheid inenten van katten en honden moet verplichten. De Nederlanders verwachten dat de overheid met betrekking tot verantwoord huisdierbezit de komende tien jaar meer gaat controleren en strengere sancties gaat toepassen.

De menslievende gedachte over honden en katten vertaalt zich ook in de ontwikkeling van de medische technieken om het dier zo lang mogelijk in leven te houden. De ondervraagden denken dat lasertechniek, MRI, gebitsbehandelingen en chemokuren in de toekomst vaker worden toegepast op het huisdier. Transplantatie bij hond of kat vindt twee op de vijf Nederlanders over tien jaar acceptabel.

Het is dan ook niet gek dat ruim de helft van de respondenten denkt dat over tien jaar meer katten zijn verzekerd tegen ziektekosten dan nu. Voor honden verwacht zelfs drie op de vijf Nederlanders dat het aantal verzekeringen toegenomen zal zijn.