Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Spaarnestad Photo sluit Cultuurjaar af

In december sluit Spaarnestad Photo het themajaar Haarlem Cultuur 2008 af met twee bijzondere tentoonstellingen. Van 4 tot en met 24 december 2008 is in de Refter, de tentoonstellingszaal van het Stadhuis van Haarlem, de expositie GEKOZEN te zien. Foto's uit het archief van Spaarnestad Photo uitgekozen door bekende Haarlemmers, onder wie Burgemeester & Wethouders van Haarlem, Boudewijn de Groot, Renate Dorrestein en Erik van Muiswinkel. Tussen 7 december 2008 en 18 januari 2009 presenteert daarnaast Galerie 37 Spaarnestad de indrukwekkende tentoonstelling ICOON, met historisch fotomateriaal en hedendaagse kunst rondom de thematiek van vijf decennia World Press Photo.

GEKOZEN
Het concept, mensen die vrij in de archieven van Spaarnestad Photo mogen zoeken naar een foto die bij hen past, heeft zeer diverse keuzes opgeleverd. Van echt persoonlijke onderwerpen en foto's die te maken hebben met hobby's of interesses, tot totaal onverwachte vondsten. Een avontuur met vooral boeiende keuzes! Net zo uiteenlopend als de keuze van de foto's zijn de bijbehorende motivaties die de bekende Haarlemmers bij hun foto hebben geschreven. Een feest om te zien en te lezen. "Een ontdekkingsreis door het archief van Spaarnestad Photo aan de hand van de keuze van mensen die we allemaal kennen" en die een band met Haarlem hebben.

De fotokeuzes zijn gemaakt door:
Martijn Bosman Walter Crommelin Maarten Divendal Renate Dorrestein Ruud Douma (Dolly Bellefleur) Bies van Ede Harm Edens Boudewijn de Groot Raymond Hendriks (TRIK) Té Tjong King Hidde Maas Hilde van der Molen George Moormann Erik van Muiswinkel Jan Nieuwenburg Peter Pontiac Jaap Pop Karel Schampers Bernt Schneiders Wijnand Stomp Rieks Swarte Chris van Velzen

ICOON
De tentoonstelling 'ICOON - verbeelding van het nieuws' neemt het verleden en de thematiek van de World Press Photo (WPP) als vertrekpunt. Spaarnestad Photo heeft een groot aantal WPP winnaars in het archief; beeldmateriaal dat iedereen kent, iconen van het nieuws. In de tentoonstelling hangen overbekende iconen uit de fotografie zij aan zij met minder bekende beelden, die aansluiten bij thema's achter het icoon. Aansluitend tonen vijf beeldend kunstenaars werk dat eveneens raakt aan deze thematiek: Jasper de Beijer, Raquel Maulwurf, Joanneke Meester, Pieter Paul Pothoven en Stijn Verhoeff. Waar de foto's uit het archief het wereldnieuws in alle hardheid tonen zoals dagelijks in de media, bestaat het werk van deze vijf kunstenaars uit een autonome verbeelding van het wereldnieuws en de media - in hedendaagse fotografie, video en tekeningen.