Amsterdam RAI

Negen innovaties genomineerd voor AgroVak Award 2008

12 nov 2008

Negen agrarische noviteiten zijn genomineerd voor de AgroVak Award, een prijs voor de meest opvallende innovatie op AgroVak 2008. Deze innovatieprijs wordt door het publiek toegekend in de categorieën Akkerbouw, Veeteelt en Algemeen; stemmen kan op www.agrovak.nl en www.boerderij.nl .

Op AgroVak, het grootste vakevenement voor agrarisch Nederland in Den Bosch, lanceren ruim 200 fabrikanten, importeurs en dealers talrijke innovaties op het gebied van trekkers, machines, apparatuur, melktechniek en stalinrichting. Alle deelnemers aan AgroVak konden met hun innovaties meedingen. Een vakjury van redacteuren van Boerderij en Trekker & Werktuig bekeek 83 inzendingen en beoordeelde in welke mate ze vernieuwend en onderscheidend zijn voor de agrarische sector. Dit leverde 9 nominaties op. Op de eerste beursdag, dinsdag 9 december, wordt bekendgemaakt welke van deze genomineerden de meeste stemmen van het publiek kreeg en winnaar wordt van de AgroVak Award 2008.

De 9 genomineerde producten in de categorieën Akkerbouw, Veehouderij en Algemeen:

Categorie âAkkerbouwâ:

âFarmtec Rorat 300 spitmachineâ van Farmstore, www.farmstore.nl, stand 501
Jury: Bijzonder aan de Farmtec Rorat 300 spitmachine van Farmstore is de combinatie met een rotorkopeg. Zo kan ook op zware grond in één werkgang en een diepe grondbewerking plaatsvinden en het land zaaiklaar worden gelegd. De aandrijflijn is geschikt voor trekkers tot 257 kW (350 pk).

âRauch Axis 50.1â van Reesink Technische Handel BV, www.rth.nl, stand 505

Jury: De Rauch Axis 50.1 W van Reesink Technische Handel BV heeft als eerste strooier een werkbreedte van 50 meter, twee meter meer dan voorheen. Daarbij is de bediening (werkbreedte instelling en dosering) nu vanaf de computer te doen in plaats van manueel. Er is 4 ton laadvermogen en een afdraaiproef is niet meer nodig.

âOrion bediening op afstand via PDAâ van Mooij Geforceerde Ventilatie, www.mooij-agro.nl, stand 301A
Jury: De Orion bewaarcomputer van Mooij Geforceerde Ventilatie is op afstand te bedienen via een PDA met internetverbinding. Knoppen komen exact overeen. Daardoor is de bewaarplaats constant op afstand te controleren maar zijn ook instellingen te maken en waarschuwingen te ontvangen.

Categorie âVeehouderijâ:

âInnovado voerrobotâ van Schuitemaker Machines BV,
www.schuitemaker.nl, stand 503
Jury: De Innovado voerrrobot van Schuitemaker Machines BV is de eerste voerrobot die naast doseren in de stal ook zelf het voer gaat halen in de sleufsilo. Daarbij is het de eerste autonoom rijdende voerrobot op de Nederlandse markt die zijn weg vindt via transponders in de vloer. De kuilsnijder heeft beweegbare draagtanden.

âDynamisch Voerenâ van Agrovision BV, www.agrovision.nl, stand 713 Jury: De Voerkoppeling Dynamisch Voeren van Agrovision BV stuurt de krachtvoergift op de melkgift. Wanneer extra brok meer melk oplevert krijgt de koe nog meer brok. Bij dalende melkgift daalt de krachtvoergift. Zo wordt het economische optimum gevonden. De rekenmodule is van Animal Sciences Group.

âJuno voerschuifâ van Lely West, www.lely.com, stand 613 Jury: De Juno voerschuif van Lely West is een autonoom over de voergang rijdende voerschuif. Het automatische voerschuifsysteem is het eerste dat gebruik maakt van de autonome besturing via sensoren zoals mestrobots dat doen. Het frequent aanschuiven van het voer door de Juno geeft een hogere voeropname.

Categorie âAlgemeenâ:

âBB9000 balenweegsysteem/grootpakpersâ van New Holland, www.newholland.com, stand 124
Jury: De New Holland BB9000 vierkante balenpers is de eerste die elke afzonderlijk baal tijdens het persen kan wegen. Daardoor weten landbouwers exact hoeveel stro of silage zij oogsten. Vooral bij de handel in de producten is dit handig. De perskosten zijn bovendien in kilos ipv hectareâs te verrekenen.

âMojoRTK systeemâ van Compufarm, www.compufarm.nl, stand 752 Jury: Het MojoRTK systeem is trekkerradio én RTK-GPS systeem in één. Dat spaart een beeldscherm uit. Bijzonder is dat bij storing leverancier Compufarm op afstand kan inloggen voor service via een simkaart, terwijl de boer in de trekker wacht. Doorrijden op het Qpos-netwerk is ook mogelijk.

âJohn Deere E Premiumâ van Louis Nagel BV, www.nagel.nl, stand 125 Jury: De John Deere E Premium van Louis Nagel BV heeft een zware dynamo in het koppelingshuis. Daarmee wekt de trekker extra energie op die te gebruiken is voor bijvoorbeeld airco of koelventilator. Bijzonder is dat er daarnaast ook werktuigen aan zijn te drijven via een stekker. Aftakas en hydrauliek is dan niet nodig.

Vakjury Prijs
Het publiek kan stemmen via www.boerderij.nl en www.agrovak.nl. Naast de AgroVak Award wordt tevens een Vakjury Prijs uitgereikt aan de noviteit die door de vakjury wordt gekozen. Deze vakjury bestaat uit akkerbouw-, veehouderij- en mechanisatiejournalisten onder leiding van juryvoorzitter Geert Hekkert van vakblad Boerderij. De prijs wordt georganiseerd door AgroVak en de vakbladen Boerderij en Trekker & Werktuig van Reed Business Information.

AgroVak 2008

De derde editie van de tweejaarlijkse AgroVak toont ruim 40.000 bruto vierkante meter agrarisch nieuws en vindt van dinsdag 9 tot en met vrijdag 12 december plaats in het volledige complex van de Brabanthallen in Den Bosch. AgroVak 2008 is dagelijks open van 10 tot 18 uur, en wordt georganiseerd door Amsterdam RAI en Expo Management, onder auspiciën van de Federatie AgroTechniek.


*