Gemeente Haren

Rampenoefening rondom Paterswoldse- en Hoornsemeer

Verkeersmaatregelen tijdens oefening op dinsdag 9 december

04/12/2008

Dinsdag 9 december aanstaande organiseert Crisismanagement Groningen een grote rampenoefening op en rondom het Paterswoldse- en Hoornsemeer. De oefening start rond 15.00 uur en duurt tot omstreeks 23.00 uur.

Paterswoldsemeer

Evacuatie na dijkdoorbraak

Brandweer, politie en geneeskundige hulpverlening gaan de evacuatie en redding beoefenen van grote groepen mensen na een overstroming door een plotselinge dijkdoorbraak. Ook defensie, Het Nederlandse Rode Kruis, reddingsbrigade Nederland, de Groninger waterschappen, de gemeenten Haren en Groningen, het Martiniziekenhuis en enkele zorgverlenende instanties doen aan de oefening mee. In totaal worden meer dan 400 hulpverleners beoefend. Enkele honderden figuranten en ruim 100 Lotusslachtoffers doen op 9 december mee voor een zo realistisch mogelijke oefensituatie. Een aantal horecagelegenheden en paviljoens rondom het water is dinsdagavond 9 december in gebruik als oefenlocatie, evenals recreatiegebied "De Lijte" en het scoutingeiland aan de Hoornsedijk in Haren.

Maatregelen en overlast

Omwonenden van de meren in de gemeenten Haren, Tynaarlo en Groningen en het doorgaande verkeer dat gebruik maakt van de Meerweg tussen Haren en Paterswolde, kunnen op 9 december enige overlast ondervinden van de oefenactiviteiten. Vanaf 18.00 uur rijden de hulpverleningsvoertuigen, met gebruik van zwaailicht en sirene, onder politiebegeleiding vanaf het Hampshire Hotel in Groningen-Zuid via de A28 naar de oefenlocaties. Tijdens de oefening wordt tevens een helikopter ingezet.

Verkeersmaatregelen

De Meerweg tussen Haren en Paterswolde is tijdens de oefening op 9 december in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer, met uitzondering van (brom)fietsers en aantoonbaar bestemmingsverkeer. Mensen die aan de Meerweg wonen, zullen bij de afzetting worden doorgelaten.

Op dinsdag 9 december 2008 van 08.00 tot 23.30 uur:
* Afsluiting van de Hoornsedijk in Haren en Groningen voor alle verkeer in beide richtingen, m.u.v. fietsers en aantoonbaar gemotoriseerd bestemmingsverkeer, voor zover betreft het weggedeelte tussen de Meerwegbrug, gemeente Haren, en net voorbij de aansluiting met parkeerterrein van het Hampshire Hotel in Groningen.

* Afsluiting parkeerplaats jachthaven Zuidwesthoek, m.u.v. het gedeelte ten behoeve van opslag van de aannemer, gelegen aan de Meerweg in Haren.

* Afsluiting parkeerplaats aan de Meerweg in Haren, gelegen tussen zeilvereniging VWDTP, Meerweg 227, en de Paalkoepel, Meerweg 225, in Haren.

* Afsluiting parkeerplaats bij sporthal de BAM, Bamshorn 2 in Haren.

Op dinsdag 9 december 2008 van 15.00 uur tot woensdag 10 december 12.00 uur:

* Afsluiting voor alle verkeer, inclusief voetgangers, in beide richtingen van de Hoornsedijk in Haren. Betreft het weggedeelte tussen de Meerwegbrug en de splitsing tussen de Hoornsedijk en de westelijk gelegen verbindingsweg tussen de Hoornsedijk en de Meerweg.

Op dinsdag 9 december 2008 van 15.00 tot 23.00 uur:
* Openstelling voor alle verkeer in beide richtingen van de Veenweg/Groningerweg, gemeente Tynaarlo, gelegen tussen de gemeentegrens Groningen en de Meerweg te Haren.
* Afsluiting van de Meerweg N 861 voor alle verkeer m.u.v. fietsers en aantoonbaar gemotoriseerd bestemmingsverkeer, voor zover betreft het weggedeelte gelegen tussen de Groningerweg in Paterswolde en de Meerwegbrug in Haren.

* Afsluiting van de westelijk gelegen verbindingsweg tussen de Hoornsedijk en de Meerweg, eveneens aangeduid met Hoornsedijk, gemeente Haren, voor alle gemotoriseerd verkeer, m.u.v. aantoonbaar bestemmingsverkeer.

Omleidingsroutes

Verkeer vanuit Eelde-Paterswolde richting Haren/Groningen/Assen wordt omgeleid via route 5 (Groningen) of route 3 (Eelde). Het verkeer vanaf de A28 wordt omgeleid via de afslag Eelde/De Punt en de Groningerweg (route 2).

Op de A28 tussen Groningen en Haren geldt dinsdag 9 december aan het einde van de middag en begin van de avond een tijdelijke snelheidsbeperking op beide rijbanen.

Meer informatie

Voor vragen of meer informatie over de verkeersmaatregelen en omleidingsroutes, kunt u contact opnemen met Regiopolitie Groningen, tel. 0900-8844. Voor meer informatie over de rampenoefening kunt u tijdens kantooruren bellen met Crisismanagement Groningen, tel. (050) 367 4702.

Logo Crisismanagement Groningen