Artsen zonder Grenzen


Duizenden in D.R. Congo blijven op de vlucht

08/12/2008 12:20 -- Op een groot aantal plekken in het oosten van de D.R. Congo gaat het geweld door en blijven teams van Artsen zonder Grenzen actief. Zo'n 26.000 mensen zijn volgens de vluchtelingenorganisatie van de VN UNHCR naar het buurland Uganda gevlucht. Op drie plekken bieden we daar hulp.

In Congo zijn honderden mensen in het weekend van 29 op 30 november naar de stad Masisi gevlucht, waar een team van Artsen zonder Grenzen in het ziekenhuis werkt. Uit veiligheidsoverwegingen is het team tijdelijk verkleind. Ten noorden van de stad Mweso in de buurt van Masisi hebben onze teams de mobiele klinieken versterkt na de nieuwe gevechten. Een verkennend team bekijkt de situatie in meer westelijke gebieden, waar een groep mensen na het recente geweld geen medische zorg meer heeft.

Het aantal gevallen van cholera neemt in het vluchtelingenkamp Kibati bij de regionale hoofdstad Goma af. In het kamp verblijven zo'n 40.000 mensen. In november behandelde ons team in Kibati 200 cholerapatiënten. Artsen zonder Grenzen zorgt ook voor schoon drinkwater voor het kamp. In het provinciale ziekenhuis van Goma heeft een chirurgisch team de afgelopen twee weken 20 operaties uitgevoerd.

Op 24 november keerde een team van Artsen zonder Grenzen terug naar de regio rond Kayna, waar de bevolking eerder was gevlucht na zware gevechten. De gezondheidscentra in het gebied bleken geplunderd en onze teams hebben daarom nieuwe medische voorraden aangevoerd en waar nodig mobiele klinieken ingezet. Het personeel van het ziekenhuis was voor het grootste deel gevlucht. Onze hulpverleners zullen het ziekenhuis draaiende houden tot alle staf weer terug is. In de regio Kayna is Artsen zonder Grenzen de enige internationale hulpverlener.

In de plaats Kirotshe, ten westen van Goma, werken we in het ziekenhuis en gaan mobiele klinieken naar drie plekken. In de laatste week van november boden de mobiele klinieken 839 consulten. 41 patiënten werden doorverwezen naar het ziekenhuis in Kirotshe. Alle 149 bedden van het ziekenhuis zijn bezet. Vorige week werden toen spoedoperaties in het ziekenhuis uitgevoerd, waarvan er vijf voor verwondingen door geweld.

In buurland Uganda werken onze teams op drie plekken waar in totaal bijna 20.000 vluchtelingen worden opgevangen. We bieden medische zorg, schoon drinkwater en steunen plaatselijke klinieken. Ook hebben we een cholerabehandelcentrum in één kamp opgezet, waar inmiddels 53 patiënten zijn behandeld.