Gemeente Moerdijk


09-12-2008: Kindgebonden budget 2009, een bijdrage voor uw kinderen

Per 1 januari 2009 maakt de kindertoeslag plaats voor een nieuwe regeling; het kindgebonden budget. Deze bijdrage in de kosten voor kinderen onder de 18 jaar krijgt u als ouder naast de kinderbijslag. De belastingdienst betaalt het kindgebonden budget uit. Het verschil met de kindertoeslag is dat het kindgebonden budget niet alleen afhankelijk is van het (gezamenlijk) inkomen, maar ook van het aantal kinderen.

Om in aanmerking te komen voor het kindgebonden budget moet u aan de volgende drie voorwaarden voldoen:

1. U heeft één of meer kinderen onder de 18 jaar, voor wie u kinderbijslag krijgt.


2. Het toetsinginkomen van u, en uw eventuele toeslagpartner, samen niet te hoog is.
Meer informatie over het toetsingsinkomen vindt u op www.toeslagen.nl


3. U moet de Nederlandse nationaliteit hebben of een verblijfsvergunning die recht geeft op toeslagen. Voor de eventuele toeslagpartner geldt dit ook.

Uw echtgenoot of geregistreerde partner is uw toeslagpartner. Maar ook iemand anders met wie u samenleeft, kan toeslagpartner zijn. Bijvoorbeeld een vriend, vriendin, zus of broer.

Hoeveel kindgebonden budget kan ik krijgen?
Vanaf 2009 heeft het aantal kinderen ook invloed op de hoogte van de toeslag. Dus als u meer kinderen heeft, kunt u ook meer kindgebonden budget krijgen. De hoogte van het inkomen is daarbij ook van belang. U krijgt het kindgebonden budget in maandelijkse termijnen, bij vooruitbetaling, telkens rond de 20e van de maand.

Als u bijvoorbeeld 1 kind hebt, kan het kindgebonden budget oplopen tot 84 per maand. Hebt u 2 kinderen, dan kan het kindgebonden budget oplopen tot 110 per maand en bij drie kinderen tot 125 per maand.

Vanaf 2010 wordt het kindgebonden budget uitgebreid met een tegemoetkoming in de schoolkosten voor kinderen vanaf 12 jaar. De belastingdienst keert de vergoeding iedere maand uit. Het bedrag is afhankelijk van het inkomen, het aantal kinderen en de leeftijd van de kinderen.

Bent u ouder? Dan hoeft u het kindgeboden budget meestal niet zelf aan te vragen. Als u aan de voorwaarden voldoet, krijgt u het kindgebonden budget vanzelf. Als u van mening bent, dat u in aanmerking komt voor het kindgebonden budget, dan kunt u dit zelf aanvragen op www.toeslagen.nl. Ook kunt u met de belastingtelefoon bellen, bereikbaar via 0800 0543. U kunt het kindgebonden budget over 2009 aanvragen tot 1 april 2010.