Gemeente Soest

.

Baggeren vijvers en watergangen in Soest

09 december

De vijvers en watergangen in de gemeente Soest zijn aan groot onderhoud toe. Het waterschap Vallei & Eem en de gemeente Soest hebben daarom afgesproken om gezamenlijk dit onderhoud uit te gaan voeren in één groot project, waarbij het waterschap het project trekt.

De uitvoering van het project start naar verwachting in het najaar van 2009 en moet in het voorjaar van 2010 gereed zijn. Op 15 december beginnen het waterschap en de gemeente met een eerste rondgang door de verschillende vijvers en watergangen om te onderzoeken welke werkzaamheden gedaan moeten worden.

De vijvers en watergangen in de gemeente Soest zijn verdeeld in primair en in tertiair water. De hoofdwatergangen vallen onder het primaire water, alle overige watergangen vallen onder het tertiaire water. Onderhoud aan primaire water valt onder de verantwoording van waterschap Vallei & Eem.

Onderhoud aan tertiaire water valt onder de verantwoording van de gemeente Soest. Het waterschap heeft meer ervaring met grote baggerprojecten en Soest kan hier als gemeente van profiteren. Door de grote schaal van het project kunnen bovendien financiële voordelen behaald worden en kan de overlast voor de bewoners en de belasting op de omgeving verminderd worden.

Het onderhoud bestaat uit een aantal onderdelen, zoals het baggeren van de vijvers en watergangen, het aanleggen van natuurlijke oevers, het vervangen van oeverbeschoeiing en diverse aanpassingen aan stuwen en dergelijke. Voorafgaand aan de uitvoering wordt nu gestart met de voorbereiding. Het waterschap zoekt een adviesbureau dat deze voorbereiding en de uitvoering gaat begeleiden.

Onderhoud

Inwoners die bij een vijver of watergang wonen, kunnen dit najaar en komend voorjaar de volgende activiteiten verwachten:
* peilen van de diepte van alle vijvers en watergangen
* nemen van bodemmonsters in alle vijvers en watergangen
* het opnemen van de situatie rond de vijvers voor de aanleg van natuurlijke oevers

* het opnemen van de kwaliteit van de oeverbeschoeiing
* het opnemen van de situatie op de strook gemeentegrond direct achter de oeverbeschoeiing

De voorbereiding zal leiden tot een conceptinrichtingsplan waarover inwoners in het voorjaar van 2009 geïnformeerd zult worden.

Hinder

De voorbereidende werkzaamheden zullen geen hinder veroorzaken bij de omwonenden. Tijdens de uitvoering kan wel enige hinder ervaren worden. Boten zullen rondvaren om de bagger naar één plaats te duwen, waar de bagger uit het water geschept en afgevoerd wordt met vrachtauto's. Het vervangen van de oeverbeschoeiing gebeurt vanaf de waterkant en het water. Vooral bewoners van woningen waarvan de achtertuin dicht bij de waterkant ligt, kunnen last ervaren van het vervangen van de oeverbeschoeiing.

Om de kwaliteit van de oeverbeschoeiing te kunnen beoordelen is het van belang dat alle bewoners alle obstakels langs de waterkant en bovenop de oeverbeschoeiing verwijderen en ook niet meer terugzetten. Om alle voorbereidingen en later de uitvoering niet te hinderen moet een strook van 1,5 m door de bewoners vrij gehouden worden. In een later stadium zal de gemeente de betreffende bewoners hierover per brief informeren en het verzoeken deze strook zo snel mogelijk vrij te maken. Indien dit nodig is zal handhavend opgetreden worden.