Voedsel en Waren Autoriteit

Welzijnsregels proefdieren weer goed nageleefd

09 december 2008 - nieuwsbericht

Instellingen die proefdieren fokken of inzetten voor onderzoek, volgen de regels voor dierenwelzijn goed op. Dit blijkt uit `Zo doende 2007' het jaaroverzicht van de Voedsel en Waren Autoriteit over proefdieren en dierproeven.

Door de VWA zijn 301 inspecties uitgevoerd. De VWA controleerde onder andere of de huisvesting van de dieren voldoet aan de wettelijke regeling en of bijvoorbeeld schuilmogelijkheden, nestmateriaal, bedding en speeltjes in de kooien aanwezig waren. Ook werd gekeken of de dieren zorgvuldig werden behandeld en of de onderzoekers en dierverzorgers de juiste opleidingen hadden.

In 2007 zijn in totaal 597.605 dierproeven geregistreerd. Bijna de helft (46,7%) van de dierproeven in 2007 is verricht voor wetenschappelijk onderzoek naar bijvoorbeeld de oorzaak en behandeling van ziekten bij de mens, zoals kanker en hart- en vaatziekten. Tweederde van het aantal dierproeven is verricht op muizen en ratten. Ongeveer een derde van het aantal muizen was genetisch gemodificeerd. Deze zijn vooral gebruikt voor onderzoek naar kanker bij de mens.

De VWA houdt sinds 1978 toezicht op de naleving van de `Wet op de dierproeven' (Wod). In dat jaar zijn ruim anderhalf miljoen dierproeven in Nederland uitgevoerd. In 1996 was het aantal dierproeven gedaald naar omstreeks 740.000. Vanaf 2002 is er een licht dalende trend in het aantal dierproeven in Nederland. Welzijnsregels worden al gedurende een aantal jaren goed nageleefd.

Meer informatie:

Zo doende 2007