Stadsdeel Zeeburg

Panorama IJburg

9 december 2008
De kunstenaar Donovan Spaanstra heeft op locatie een panorama van IJburg geschilderd. Vanaf een heuvel in het Diemerpark heeft hij het gezicht op IJburg vastgelegd. Het doek meet 2,5 bij 1,5 meter. Dit deed hij in opdracht van het Amsterdams Historisch Museum. Na de verwerving van het zeventiende eeuwse Gezicht op Amsterdam van Jacob Ruisdael, wilde het museum ook een hedendaagse variant in de collectie opnemen. Daarom verzocht het museum de op IJburg wonende Spaanstra een panorama van het moderne Amsterdam te maken: de nieuwe stadswijk IJburg.

IJburg vereeuwigd

Donovan Spaanstra heeft vooral de sfeer van IJburg goed op het doek over proberen te brengen. `De luchten van IJburg kunnen prachtig zijn, met wolkenpartijen net als op het schilderij van Ruisdael. Hij schilderde toen de rand van de stad, bij de Amstel, waar de bebouwing en natuur elkaar treffen. Datzelfde doe ik nu met IJburg. Hier komen water, lucht en moderne gebouwen samen.'

Foto: Donovan Spaanstra aan het werk (fotograaf: Lucas van Twillert)

Dennis Straat, wethouder kunst en cultuur van Zeeburg, is blij met de keuze voor IJburg. `Ik geniet elke keer weer als ik de horizon van IJburg zie. Het is elke keer anders en elke keer weer prachtig. Ik nodig kunstenaars uit dit vaker te vereeuwigen. Het is goed als ook de bouwputten en kranen zichtbaar zijn. Dat toont het moment waar IJburg zich nu in bevindt: een nieuwe stadswijk waar nog hard aan wordt gewerkt. Het is goed dat het Amsterdams Historisch Museum dit vast laat leggen voor toekomstige generaties.'

Op locatie

Uniek is dat Spaanstra het panorama op locatie schilderde. Hij vindt het belangrijk ter plekke de sfeer te voelen, om die goed over te kunnen brengen op het doek. Maandag 8 december heeft hij zijn doek opgesteld op de hoogste plek in het Diemerpark, vanwaar hij een goed zicht op de bebouwing van eilanden had. De afwerking van het schilderij zal plaatsvinden in het Amsterdams Historisch Museum op 13 en 14 december (van 10.00 tot 17.00 uur).

Achtergrond kunstenaar

Donovan Spaanstra, ook bekend als Faith71, is een academisch geschoolde kunstenaar die vanwege zijn graffiti-roots met spuitbussen werkt. Zijn werken zijn figuratief. Hij haalt zijn inspiratie veelal uit oude meesters, maar vooral uit de directe waarneming.

Hij werd bekend met een portret van Theo van Gogh, dat hij op de dag van diens overlijden op een muur in de Warmoesstraat schilderde. Dit werk is door het Amsterdam Historisch Museum aangekocht. Het is gebruikt als één van de vensters van het canon van Amsterdam.

Ook maakte hij het grootste portret van Nederland. Afgelopen zomer schilderde hij voor omroep Max een afbeelding van Paul de Leeuw op een doek van 100 m2, op veertig meter boven de grond aan een billboard langs de A10.