Koninklijke bibliotheek

Over de KB

Lezing Lisa Jardine beschikbaar als podcast

Lisa Jardine
Den Haag, 9 december 2008- Vanaf vandaag is de lezing van Lisa Jardine, opiniemaker bij de BBC, hoogleraar aan de University of London en Nederland-kenner bij uitstek, te downloaden op www.kb.nl/jardine. De opname werd vorige week gemaakt toen Jardine onder grote belangstelling de KB-lezing 2008 gaf, ter afsluiting van haar fellowship bij de Koninklijke Bibliotheek. In de podcast belicht ze de rol van Constantijn Huygens in de culturele interactie tussen Engeland en Nederland in de zeventiende eeuw.

Lisa Jardine is hoogleraar Renaissance Studies aan Queen Mary, University of London en directeur van het gerenommeerde onderzoeksinstituut CELL (Centre for Editing Lives and Letters). Ze vervult talrijke maatschappelijke en culturele bestuursfuncties en is actief op radio en televisie in Groot-Brittannië. Naast cultuurhistorische publicaties over de Renaissance heeft ze een aantal zeer goed ontvangen biografieën op haar naam staan. Recent verscheen van haar hand Going Dutch. How Britain plundered Hollands' Glory, in het Nederlands uitgebracht als Gedeelde Weelde, over de wederzijdse culturele beïnvloeding tussen Nederland en Engeland in de zeventiende eeuw.

De reputatie van Constantijn Huygens
De lezing, getiteld `De reputatie van Constantijn Huygens: netwerker of virtuoos' gaat in op de vraag waarom Constantijn Huygens in de internationale historiografie niet de plaats heeft gekregen die hem toekomt. Aan de hand van een aantal sprekende voorbeelden toont zij aan dat hij een belangrijk cultureel en diplomatiek netwerk had opgebouwd, waardoor hij een toonaangevende positie kon innemen in het culturele leven in de Gouden Eeuw.
Jardine stelt dat zijn positie als netwerker minder aantrekkingskracht heeft op historici, die liever een eenzaam genie zien. Ter onderbouwing van deze stelling gebruikte ze de rijke Huygens-collectie van de Koninklijke Bibliotheek. De Nederlandse vertaling van de oorspronkelijk Engelse lezing is uitgebracht door uitgeverij Bert Bakker.

Nieuwe KB-fellow
Het KB-fellowship is ingesteld in samenwerking met het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences) om de aandacht te vestigen op de mogelijkheden voor onderzoek die de collecties van de KB bieden. Peter Burke, Emmanuel Le Roy Ladurie en Robert Darnton en Jonathan Israel gingen Lisa Jardine als KB-fellow voor. Uitgever en typograaf Robin Kinross volgt in het voorjaar van 2009 en de Leuvense cultuurhistoricus Jo Tollebeek zal in het najaar van 2010 het KB-fellowship vervullen.