Gemeente Emmen

college Emmen positief over werkgelegenheid

09 december 2008

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Emmen is verheugd over de zojuist gepubliceerde cijfers over de werkgelegenheid in de provincie Drenthe. De cijfers per 1 april laten een sterke groei zien in Emmen van 1500 banen. In het najaar werden de verslechterende economische omstandigheden ook voor Emmen voelbaar. Ondanks de recente bedrijfssluitingen in Emmen blijft de gemeente positief over de toekomst.

Volgens Wethouder Evenhuis (o.a. economische zaken) laat de regio Emmen momenteel een sterke veerkracht zien. Helaas zijn zeer recent bedrijven als Diolen, Init Polymers en Maxi Rosa gesloten. Het mobiliteitscentrum Zuidoost-Drenthe werkt hard om werkzoekenden weer aan een baan te helpen. Dit gebeurt samen met CWI, UWV, gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, de Provincie Drenthe en een aantal private partijen. Het positieve is dat binnen drie maanden alweer 51% van de 509 werkzoekenden een baan heeft, aldus Evenhuis.

Nieuwe ontwikkelingen
Ook is de gemeente positief gestemd over nieuwe ontwikkelingen en in relatie tot de werkgelegenheid. Zo zal het project Herontwikkeling Olieveld Schoonebeek tot aan het in productie nemen van het olieveld in 2011 ongeveer 2800 manjaren aan werkgelegenheid opleveren. Dit betekent een toename van werkgelegenheid van ongeveer 1000 manjaren per jaar. Een manjaar de hoeveelheid werk voor een persoon in een jaar. Ook het project Centrumontwikkeling Dierenpark/Theater laat de komende tijd een groei in werkgelegenheid zien. Naar schatting zal ook hier de komende vijf jaren een toename zijn van ongeveer 1000 manjaren per jaar. De huidige stand van zaken laat een stijging zien van 320 medewerkers naar 550 medewerkers. Bij beide projecten is de provincie Drenthe actief betrokken.

Aandacht
Hoewel de Nederlandse economie in 2009 een zware tijd tegemoet gaat, is het college nog steeds positief gestemd over de ontwikkelingen. Het college is zich wel bewust dat de regio de nodige aandacht verdient voor wat betreft werkgelegenheid en het aantrekken van bedrijvigheid. De gemeente is dan ook blij met de aandacht van de provincie voor deze ontwikkelingen in Zuidoost-Drenthe.