FNV

9-12-2008

Stichting van de Arbeid wil verlenging regeling werktijdverkorting

De Stichting van de Arbeid wil dat de regeling voor werktijdverkorting wordt verlengd. Dat schrijft de Stichting vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Verzoeken voor werktijdverkorting moeten nu vóór 1 januari 2009 worden aangevraagd, terwijl veel bedrijven pas later met een forse terugval in orders te maken zullen krijgen. De Stichting van de Arbeid pleit er daarom voor de inschrijftermijn te verruimen tot bijvoorbeeld 1 april 2009.

De FNV heeft het idee van werktijdverkorting in november voor het eerst gelanceerd in haar tienpuntenplan om de gevolgen van de kredietcrisis voor werknemers te tackelen.

De Stichting bepleit ook een uitbreiding van de regeling. Minister Donner stelt een maximum van 20.000 fte's (fulltime equivalenten), maar de Stichting vindt dat er een tweede tranche van ten minste dezelfde omvang moet komen op het moment dat de eerste is uitgeput. Daarmee kan volgens de Stichting tegemoet worden gekomen aan de mogelijke behoefte aan werktijdverkorting bij bedrijven die in december 2008 of de eerste maanden van 2009 met een forse omzetdaling worden geconfronteerd.

De Tweede Kamer overlegt morgen met minister Donner over de regeling voor werktijdverkorting.