Rechtbank 's-Gravenhage

Verdachte schietincident Event Plaza veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf

Den Haag, 9 december 2008 - De rechtbank `s-Gravenhage heeft vandaag een 25-jarige man veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag.

De verdachte raakte in de nacht van 8 op 9 april 2007, na afloop van een feest in partycentrum Event Plaza in Rijswijk, betrokken bij een vechtpartij op het parkeerterrein van het partycentrum. Hij heeft toen gericht geschoten op een cateringmedewerker die niets met het conflict te maken had maar de situatie wilde sussen. Het slachtoffer is een week later aan zijn verwondingen overleden. Verdachte is eerder veroordeeld wegens geweldsdelicten.

Deze zaak illustreert waarom tegen verboden wapenbezit krachtig moet worden opgetreden, aldus de rechtbank in het vonnis. Wapenbezit brengt het risico van wapengebruik mee en dat risico heeft zich in deze zaak verwezenlijkt. Verdachte is naar een feest gegaan in partycentrum Event Plaza en heeft - afgaande op zijn eigen verklaring - een wapen meegenomen omdat hij dat "altijd doet" als hij naar Den Haag gaat; hij zou Hagenezen niet vertrouwen. Verdachte is betrokken geraakt bij een vechtpartij en heeft op het moment dat een man die verder niets met het conflict te maken had - het slachtoffer, cateringmedewerker op het feest - maar de situatie wilde sussen, een vuurwapen uit zijn zak gehaald en gericht op deze man geschoten. Verdachte heeft geen andere verklaring voor zijn gedrag gegeven dan dat hij dacht dat hij door de man werd aangevallen. De rechtbank stelt vast dat verdachte geen maat kan houden bij de oplossing van een ruzie en merkt de daad van verdachte aan als een van volstrekt zinloos geweld.

Het volledige vonnis is op deze site te lezen via de link met onderstaand LJ-nummer.

LJ Nummer

BG6264


Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 9 december 2008