Gemeente Edam-Volendam

Zandophoging eerste fase Zuidpolder gaat van start !

Zandopbrengen begin 2008 in de Gouwwijk, eind 2008 is de Zuidpolder aan de beurt Het college van burgemeester en wethouders heeft opdracht gegeven om te starten met het ophogen van fase 1a van de Zuidpolder-Oost. Het betreft het gebied gelegen tussen de weg naar Zwembad de Waterdam en basisschool het Kofschip. In het verlengde van de weg naar het zwembad zal een tijdelijk brug worden aangelegd, waarna een zandbaan zal worden aangebracht voor de bouwweg. Ook zal er zand worden aangebracht op de plek waar volgend jaar de eerste 56 woningen gerealiseerd zullen gaan worden.

Het bestemmingsplan voor dit gebied is inmiddels onherroepelijk en alle ontheffingen zijn door de gemeente verkregen en in werking getreden. In het kader van de ontheffing van de Flora- en faunawet zullen de daartoe benodigde maatregelen worden getroffen. Het uitstel van planontwikkeling in de Zuidpolder heeft lang geduurd. De gemeente is inmiddels vanaf de vaststelling door de Provincie van het Streekplan Noord-Holland Zuid op 17 februari 2003 aan het procederen om te kunnen komen tot de bebouwing van het gebied.

Het college is dan ook verheugd dat thans daadwerkelijk een aanvang kan worden gemaakt met de eerste werkzaamheden. Zodra de ontheffing van de Flora- en faunawet en de ontheffing voor het retourperswater onherroepelijk zijn geworden, zal worden gestart met het opspuiten van het resterende deel van fase 1 van de Zuidpolder-Oost.

Om echter geen verdere vertraging op te lopen, zal thans een aanvang gemaakt worden met fase 1a. Verder uitstel kost de gemeente een kleine half miljoen euro per jaar aan rente en is niet alleen voor de lange lijst woningzoekenden maar ook financieel zeer ongewenst. Aangezien thans alle benodigde ontheffingen binnen en in werking getreden zijn, is verder uitstel ook niet meer nodig. Er zullen maatregelen worden getroffen om verstuiving van zand richting bestaande woonwijken te minimaliseren. De werkzaamheden zullen 3 tot 4 weken duren.