Jongeren verzorgen dagelijks klimaatjournaal uit Polen

09/12/2008 08:02

ICCO

Vijf FairClimate ambassadeurs (22 - 30 jaar) verzorgen vanaf vandaag dagelijks een klimaatjournaal over de internationale klimaatconferentie in het Poolse Poznan. Met hun reportages willen ze de klimaatconferentie toegankelijker maken voor mensen in Nederland. Zo willen ze het belang benadrukken van internationale afspraken voor een fair en rechtvaardig klimaat.

In Poznan gaan 190 landen met elkaar om de tafel om belangrijke besluiten te nemen over de klimaatproblemen in de wereld. Hier wordt bekeken welke beloften landen willen maken om hun uitstoot van kooldioxide te reduceren. In 2009 zal dit leiden tot een nieuw internationaal klimaatverdrag in Kopenhagen.

'De Countdown to Copenhagen is begonnen! Wij roepen mensen in Nederland op politici op het hart te drukken dat er werk gemaakt moet worden van een fair klimaatverdrag. Een verdrag dat àlle wereldburgers de mogelijkheid geeft op een duurzaam leven, óók mensen in ontwikkelingslanden' zegt Suzanne Maas (22).

De journaals worden uitgezonden via www.fairclimate.nl, www.updaid.nl en www.oneworld.nl. In de reportages zullen de jongeren vanuit hun eigen verwondering verslag doen: Waar bevinden zich die achterkamertjes en wat gebeurt er in de wandelgangen? Hoe ziet een Russische of Chinese onderhandelaar eruit? Hoe zit het precies met de handel in emissierechten? .

De jongeren volgden begin 2008 een opleiding voor hun ambassadeurschap bij ICCO. Zij werden daarin bijgestaan door onder andere Victoria Koblenko. Minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking overhandigde hun een ambassadeursdiploma. Inmiddels zetten ze een groot deel van hun vrije tijd vrijwillig in voor FairClimate.

FairClimate is campagne van de ontwikkelingsorganisatie ICCO. ICCO voert het komende jaar, samen met 8 Europese oecumenische organisaties, de campagne Countdown to Copenhagen. Daarin roept ze iedereen op de Klimaatbelofte te tekenen. De klimaatbeloften helpen ICCO om haar boodschap van een fair klimaat kracht bij te zetten richting politici. Kijk op www.fairclimate.nl





http://www.fairclimate.nl