Gemeente Onderbanken


Informatiepakket scheiden plastic verpakkingsafval

Vanaf 1 januari 2009 wordt in de gemeente Onderbanken de - gratis - gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval geïntroduceerd. De gescheiden inzameling heeft betrekking op alle verpakkingen van plastic, zoals shampooflessen, boterkuipjes en plastic draagtassen.

Het inzamelen van plastic verpakkingen heeft een gunstig effect op het milieu, door de verwerking ontstaat een grondstof voor nieuw verpakkingsmateriaal en voor bijvoorbeeld vloerbedekking, automaterialen en fleecekleding. Recycling van plastic zorgt er daarnaast voor dat er minder plastic verpakkingsafval in de afvalverbrandingsovens verdwijnt. De CO2 uitstoot daalt daardoor. Daarnaast betekent het gescheiden aanbieden van plastic verpakkingsafval ook een afname van de hoeveelheid restafval. Dat scheelt dus ruimte in de afvalbak, waarmee inwoners van Onderbanken op hun afvalkosten kunnen besparen.

Het streven is dat aparte inzameling van plastic verpakkingen net zo gewoon wordt als het apart houden van glas en papier. Meerdere gemeenten in Nederland zijn al succesvol gestart met het inzamelen van plastic verpakkingsafval. In een nieuw akkoord tussen het Bedrijfsleven (Nedvang), VROM en de VNG is vastgelegd dat in 2009 38 procent van het plastic verpakkingsafval gerecycled moet worden; oplopend naar 42% in 2012.

Alle huishoudens in de gemeente Onderbanken ontvangen in december een informatiepakket met daarin speciale gratis afvalzakken om het plastic verpakkingsafval in te verzamelen. De afvalzakken worden vanaf januari 2009 één keer per maand huis-aan-huis door Rd4 opgehaald. In het informatiepakket worden ook de inzameldata van 2009 vermeld.

Voor meer informatie over het scheiden van plastic verpakkingsafval zie www.rd4.nl en www.plastic-heroes.nl. U kunt ons bereiken via (045) 543 71 00 of info@rd4.nl.