Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT
Buitenpost, 9 december 2008.

Ambitieus project Vital Rural Area gaat in 2009 van start NOFA-gemeenten halen E 7,7 miljoen aan Europese subsidies binnen

De NOFA-gemeenten Achtkarspelen, Dantumadeel, Dongeradeel en Kollumerland c.a. hebben samen een recordbedrag aan Europese subsidies voor het project Vital Rural Area binnengehaald. Het komt zelden voor dat een gemeentelijke samenwerkingsverband daarin als 'leadpartner' slaagt. Het gaat om een totaal bedrag van E 7,7 miljoen. Daarvan is E 1,7 miljoen bestemd voor de NOFA-gemeenten. De helft van dit bedrag (E 850.000) wordt betaald uit de Europese subsidie. De andere helft financieren de NOFA-gemeenten zelf.

Moderne regiomarketingaanpak
Het geld is bedoeld om de economie, werkgelegenheid en het voorzieningenniveau in Noordoost Fryslân een nieuwe impuls te geven. Het hart van het project wordt gevormd door een moderne marketingaanpak waardoor de regio een herkenbare uitstraling krijgt, zodat er meer toeristen, bewoners en bedrijven naar de regio trekken. Daarbij zoekt NOFA ondermeer de samenwerking met de gemeenten Tytsjerksteradiel en Ferwerderadiel, het bedrijfsleven, MKB Noord, Fryslân Marketing en VVV Lauwersland.

Innovatie in het MKB aanjagen
Het project richt zich ook op het creëren van nieuwe verbindingen tussen het beroepsonderwijs en het MKB-bedrijfsleven en het aanjaren van innovatiekracht van bedrijven in de regio om hun concurrentiepositie te versterken. Daarvoor worden de banden met hogescholen, universiteiten en het Technologie Centrum Noord-Nederland aangehaald, worden stages en afstudeeropdrachten geregeld en worden bedrijven begeleid bij subsidietrajecten ten behoeve van projectontwikkeling.

ICT-toepassingen versterken voorzieningenniveau dorpen Binnen het project worden de nieuwste communicatie- en ICT-technieken ingezet om het voorzieningenniveau in de dorpen op het gebied van zorg, welzijn, dienstverlening en onderwijs op niveau te houden. Daarmee kan Noordoost Fryslân uitgroeien tot een belangrijke pilotregio voor dergelijke toepassingen, mede gelet op de vele reeds lopende initiatieven.

Internationale en Friese partners

In het project wordt samengewerkt met andere internationale partners. Dit is een belangrijke voorwaarde voor het verkrijgen van de subsidie. Het gaat om regio's in landen die grenzen aan de Noordzee: België, Groot-Brittannië, Duitsland, Noorwegen en Denemarken. Maar ook de gemeente Sluis (Zeeland) en Friese partners zoals Kabel Noord, Friese Poort College en de provincie Fryslân zijn bij het project Vital Rural Area betrokken. NOFA geeft als leadpartner leiding aan dit internationale project. De activiteiten van het project Vital Rural Area starten in 2009 en zullen in 2012 klaar zijn.


**************************


Noot voor de redactie (