Gemeente Rotterdam



B en W berichten 2008 - 48

Collegevergadering van 9 december

Burgemeester


* (09-12) Het college van B en W heeft het 'Aanwijzingsbesluit interventiemedewerkers Stadstoezicht' vastgesteld. Hierin worden medewerkers van Stadstoezicht aangewezen als toezichthouder (zoals beschreven in de Algemene Wet Bestuursrecht) voor de ketenhandhaving persoon en pand. Deze is gericht is op het aanpakken van sociale misstanden en veiligheidsproblemen. Toezichthouders mogen huisbezoeken afleggen in de toepassing van een aantal wetten en verordeningen, zoals de Woningwet en de Wet Werk en Bijstand.


* (09-12) Het college van B en W is akkoord gegaan met het voorgenomen bezoek van de wethouder van Financiën, Sport en Buitenruimte aan Jakarta en Melbourne van 16 tot 26 januari 2009. Het bezoek aan Jakarta is een vervolg op de bezoeken dit jaar van de gouverneur van Jakarta aan Rotterdam en die van burgemeester Opstelten aan de Indonesische hoofdstad. Deze bezoeken stonden in het teken van de hernieuwde samenwerking tussen beide steden op het gebied van watermanagement. Wethouder Bolsius legt in Jakarta onder meer werkbezoek af aan pilot projecten op het gebied van binnenstedelijk baggeren waarbij Gemeentewerken Rotterdam expertise levert. Een deel van dit bezoek loopt parallel aan het bezoek van staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat. Het bezoek aan Melbourne staat in het teken van de openbare buitenruimte en stedelijke ontwikkelingen die Melbourne de afgelopen 20 jaar heeft doorgemaakt. Er worden ook gesprekken gevoerd over publiek- private samenwerking en de belangrijkste sportfaciliteiten in Melbourne worden bezocht.


* (09-12) Burgemeester en Wethouders hebben kennisgenomen van de rapportage buitenlandse dienstreizen van de collegeleden over 2007. Er zijn dat jaar 37 buitenlandse dienstreizen uitgevoerd, waarvan 29 met een continentale en 8 met een intercontinentale bestemming. De rapportage wordt aan de gemeenteraad toegezonden.


* (09-12) Het college van B en W stelt de Burgerzaal van het Stadhuis ter beschikking voor de uitreiking van de Vrijwilligersprijs 2008 op donderdag 11 december van 18.30 tot 20.30 uur. De Rotterdamse Vrijwilligersprijs is ingesteld door het college van B en W. Bij deze 19e uitreiking staat het thema 'Vrijwilligerswerk voor de buurt, door de buurt en in de buurt' centraal. Wethouder Kriens van Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang reikt de prijs uit.


* (09-12) Burgemeester en Wethouders bieden een ontvangst met buffet aan voor de deelnemers aan het internationaal CODEX forum. Het forum wordt op maandag 23 maart 2009 gehouden in de Burgerzaal van het Stadhuis. Tijdens het CODEX forum wordt gesproken over de internationale eisen voor voedselproducten met als doel de internationale volksgezondheid te beschermen en de eerlijkheid van de handel in voedselproducten te stimuleren. Het forum wordt georganiseerd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij.


* (09-12) Het college van B en W stelt de Burgerzaal van het Stadhuis ter beschikking voor een lunchbijeenkomst voor de genodigden van de installatie van de nieuwe burgemeester van Rotterdam op maandag 5 januari 2009 van 11.00 tot 14.00 uur.


* (09-12) Het college van B en W stelt de Burgerzaal, Eerste Klas Trouwzaal en omloop ter beschikking voor de nieuwjaarsreceptie op maandag 5 januari 2009 van 17.00 tot 19.00 uur.


* (09-12) Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor een nieuwe verordening behandeling bezwaarschriften vast te stellen. Dit vanwege de grote hoeveelheid wijzigingen op de bestaande Verordening behandeling bezwaarschriften uit 2005. De nieuwe verordening bevat een aantal nieuwe regels over de samenstelling en werkwijze van de Algemene bezwaarschriftencommissie en is geactualiseerd met de laatste regelgeving. Daarnaast breidt het college het aantal zaken dat ambtelijk kan worden afgedaan uit. Ook heeft het college de raad voorgesteld de wijziging van de Algemene vergoedingsverordening leden commissies Rotterdam 2005 vast te stellen.


* (09-12) Het college van B en W heeft een aantal Bibob- beleidslijnen vastgesteld. Het gaat om de wijze waarop en wanneer de Wet Bibob wordt toegepast op het gebied van Bouw, Milieu en bij horeca-inrichtingen, seksinrichtingen, coffeeshops en speelautomaathallen. Daarnaast is ook de nieuwe Bibob- beleidslijn voor subsidies vastgesteld. Aanpassing van de Bibob- beleidslijnen is nodig omdat de beleidsopvatting over de aandachtsgebieden waarop de gemeente Rotterdam de Wet Bibob wil kunnen toepassen is gewijzigd. Het Integraal Mandaat en Volmachtbesluit (IMVB) wordt aangepast, zodat verduidelijkt wordt waar de Bibob-bevoegdheden op verschillende terreinen liggen. De beleidslijnen en de wijziging van het IMVB worden door publicatie in huis-aan-huis bladen op 17 december 2008 bekend gemaakt.


* (09-12) Burgemeester en wethouders hebben het Programma Internationale en Europese Activiteiten (PIEA) 2009 - 2010 vastgesteeld. Het programma geeft het beleid weer van de gemeente Rotterdam op het gebied van internationale betrekkingen.


* (09-12) Het college van B en W stemt in met de vestiging van het Veiligheidshuis Rotterdam als opvolger van SPAR (Samenwerkingsverband Persoonsgerichte Aanpak Rotterdam). Het Veiligheidshuis is gericht op een integrale, probleemgeoriënteerde aanpak ter bevordering van de sociale veiligheid. In het Veiligheidshuis Rotterdam werken de gemeente, politie, OM, gevangeniswezen, reclassering en GGZ instellingen samen. Ook heeft het college ingestemd met de doorontwikkeling van dit plan naar een regionaal veiligheidshuis.

Wethouder Economie, Haven en Milieu


* (09-12) Het college van B en W heeft het Plan van Aanpak Helihaven Rotterdam vastgesteld. Dit is het vervolg op het Beleidskader Helikopters Gemeente Rotterdam dat door de gemeenteraad op 9 december 2008 is vastgesteld. De wens is uitgesproken om te komen tot één centrale, openbare regionale voorziening voor alle commerciële en maatschappelijk noodzakelijke helikopterdiensten. Daarvoor moet nog wel een haalbaarheidsstudie worden verricht. Directeur dS+V heeft de opdracht gekregen om uiterlijk 1 juli 2009 deze locatie- en haalbaarheidsstudie voor te leggen. Het college heeft tevens besloten dat, tot het operationeel worden van Helihaven Rotterdam, eventuele nieuwe aanvragen voor oprichting van een heliport worden beoordeeld volgens het Beleidskader Helikopters Rotterdam en het provinciale luchtvaartbeleid.


* (09-12) Het college heeft besloten directeur Havenbedrijf Rotterdam N.V. te mandateren om op te treden in en buiten rechte in het dossier Dow Benelux B.V.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening


* (09-12) Het college heeft besloten twee kantoorruimtes te huren aan de Wijnhaven en de 's-Gravendijkwal voor herhuisvesting van de dienst Stadstoezicht. Het college machtigt de directeur Stadstoezicht om de huurovereenkomst te ondertekenen voor de Wijnhaven 110. Het OBR is hoofdhuurder bij de 's-Gravendijkwal.


* (09-12) Het college heeft besloten een planschadevergoeding van ¤ 35.000,- toe te kennen aan bewoners van de woning aan de Grindweg 696. De aanleiding voor het verzoek is de vaststelling van het nieuwe bestemmingsplan Molenlaankwartier. In het oorspronkelijke bestemmingsplan dienden de gronden waarop de bewoners op uitkijken, onbebouwd te blijven. In het nieuwe bestemmingsplan kunnen de gronden bebouwd worden.


* (09-12) Na de vaststelling van de bestemmingsplannen Boompjes-Terwenakker en Waterstad zijn er 27 planschadeaanvragen ingediend. Het college heeft besloten aan 25 aanvragers planschadevergoeding toe te kennen.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid


* (09-12) Het college van B en W heeft de raad de derde kwartaalrapportage van het Pact op Zuid aangeboden. Er zijn enkele wijzigingen in de beleidskaders 2007/2008 vastgesteld. Een aantal projecten is vervallen, nieuwe zijn toegevoegd en andere zijn vallen goedkoper of duurder uit dan is voorzien. De wijzigingen worden voorgelegd en geaccordeerd door de directieraad en de Stuurgroep Pact op Zuid. Deze controleren vervolgens of deze wijzigingen nog passen binnen het financiële kader van Pact op Zuid. Daarnaast heeft het college besloten de raad voor te stellen de motie Pastors (2007-4297) als afgedaan te beschouwen. De motie Pastors heeft betrekking op de rapportage van de uitvoering van Pact op Zuid. Het college werd opgedragen om aan het begin van een kwartaal te rapporteren over de realisatie van de planning, financiën en resultaten en ook inzicht te geven in de resultaten die het lopende kwartaal gerealiseerd gaan worden.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (09-12) Het college heeft het Cultuurplan 2009-2012 vastgesteld en stelt de

Gemeenteraad voor drie moties af te doen die hierop betrekking hebben. Het

betreft twee moties de Jong (PvdA) over verhoging van de subsidies voor het

Lezersfeest, Kunst in de Klas, Villa Zebra, Hal4 en Bonheur. Deze moties zijn

uitgevoerd.

De derde motie (motie Verwijs,GL) draagt het college op om te overleggen

met Jeugdtheater Hofplein om de financiële problemen op te lossen. De motie

is inmiddels uitgevoerd. Jeugdtheater Hofplein kan vanuit een gezonde

financiële basis haar activiteiten voortzetten. Het college verwacht wel dat het

prestatieniveau in overeenstemming wordt gebracht met de omvang van de

gemeentelijke subsidie.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (09-12) Het college heeft besloten dat de leaseactiviteiten van Roteb Lease

voor externe klanten via Concernfinanciën van de Bestuursdienst worden

gefinancierd. Voor de interne klanten loopt de financiering al

via Concernfinanciën.


* (09-12) Het college heeft een brief aan de raad vastgesteld over de voortgang van de evaluatie van de Subsidieverordening Rotterdam 2005.


* (09-12) Het college heeft besloten om voor een proefperiode van een half jaar normen vast te stellen voor het melden van afwijkingen bij fysieke projecten.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie


* (09-12) Het college heeft besloten de vakbonden ABVAKABO FNV en CNV Publieke Zaak tot en met 30 juni 2009 toe te laten tot het Georganiseerd Overleg van de gemeente Rotterdam. Het Georganiseerd Overleg gaat over alle aangelegenheden van algemeen belang voor de rechtspositie van de ambtenaren, inclusief de regels voor personeelsbeleid.


* (09-12) Het college heeft een aantal wijzigingen van het Ambtenarenreglement en de Verordening voorzieningen bij werkloosheid, vastgesteld.

1. (09-12) Het college heeft met het vaststellen van het 'Aanwijzingsbesluit

vervanging directeur Sociale Zaken en Werkgelegenheid' bepaald dat bij

afwezigheid van deze directeur andere directeuren hem kunnen vervangen.

Hierbij is directeur Middelen de 1e vervanger, directeur Maatschappelijk

Ontwikkeling de 2e vervanger en directeur Uitvoering WWB de 3e vervanger.

2. (09-12) Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie wordt namens het college

gemandateerd om namens de gemeente Rotterdam een aantal

overeenkomsten te tekenen in het kader van het programma Stedenbaan. Het

gaat om de overeenkomsten Ketenmobiliteit, Kwaliteit Stations en Sociale

Veiligheid. Het programma Stedenbaan is een integrale aanpak van de bouw

van woningen, kantoren en voorzieningen rond de stations. Het omvat de

ruimtelijke inrichting, kwalitatief hoogwaardig en frequent OV, transport van

en naar het OV en kwaliteit en veiligheid van de stations. Stedenbaan omvat

de corridors Leiden-Dordrecht, Den Haag-Gouda en Rotterdam-Gouda.

3. (09-12) Het college heeft de onderwerpen voor de Maasstatbijeenkomsten

2009 vastgesteld. Maasstatbijeenkomsten gaan over collegeprioriteiten.

4. (09-12) Het college heeft besloten een disciplinair ontslagbesluit in te trekken.

Schriftelijke vragen

Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:


* P.D.T. van Houte (Leefbaar Rotterdam) over aanlevering gegevens aan het CAK.
* R.A.C.J. Simons (Leefbaar Rotterdam) over discriminatie van autochtone Rotterdammers.
* J. Strörmann (SP) over verbeteringen verblijfsomstandigheden in detentiecentra.
* T. Harreman (PvdA) over brandveiligheid woningen.
* K.M.T. Duys (CDA) over Artikel in AD/Rotterdams Dagblad over zware problematiek bij leerlingen Albeda.