Gemeente Amersfoort

PERSBERICHT

Hooglanderveen, 2 december 2008

Nummer: 15

750 jaar Amersfoort, hoezo?

Deel 2 - De Amersfoortse Berg

Op dinsdag 9 december a.s, vanaf 20.00 uur geeft Max Cramer een lezing over de ontwikkeling van het gebied 'De Amersfoortse Berg'. Max Cramer is Hoofd Monumentenzorg bij de Gemeente Amersfoort. De lezing is bestemd voor iedereen die geĂŻnteresseerd is in de ontwikkelingsgeschiedenis van Amersfoort en vindt plaats in het Informatiecentrum Vathorst in Hooglanderveen. Op zondag 14 december vindt vanaf 14.00 uur een fietsrondleiding plaats in deze wijk. De fietsrondleiding wordt gegeven door Trudy de Mooy, manager van het Informatiecentrum Vathorst. De deelname aan beide activiteiten is gratis.

Nieuwbouwwijk vanuit sterke visie
De Amersfoortse Berg is ooit als nieuwbouwwijk ontstaan vanuit een sterke visie. Na de komst van het eerste Amersfoortse station in 1863 werd het gebied 'Amersfoortse Berg' ontsloten en daardoor aantrekkelijk voor bewoning door welgestelden uit onder andere Amsterdam. Het station tezamen met een goed doordacht stedenbouwkundig plan in Engelse landschapsstijl (door landschapsarchitect Hartog Heys van Zouteveen) liggen ten grondslag aan het succes van dit gebied.

'Prachtige vergezichten'
De wijk oogstte vanaf het begin al veel lof, getuige enkele citaten uit een wandelgids van rond 1900: "De geheele bergoppervlakte is doorkruist met een aantal voetpaden, die telkens op een heuveltje uitloopen waar gelegenheid is tot rusten en vanwaar men prachtige vergezichten heeft". Elders staat " wie Amersfoort bezoekt en niet den Amersfoortsche berg beklimt, is naar Rome geweest en heeft den Paus niet gezien". " een aangename sfeer heerscht hier, een sfeer van waardige reserve, waarbij een zekere vertrouwelijke intimiteit niet verloren ging".

Na 1900 zijn er heel wat huizen bijgebouwd. En nog steeds wordt de wijk zeer gewaardeerd. Het rapportcijfer per woning is een 8. Het rapportcijfer voor de omgeving is een 7,9.

Lezingenreeks
Deze lezing maakt deel uit van de lezingenreeks '750 jaar Amersfoort, hoezo?', die het Informatiecentrum Vathorst organiseert in het kader van 750 jaar Amersfoort. De reeks bestaat uit 7 lezingen inclusief rondleiding over de geschiedenis van Amersfoort en de weerslag die dat heeft gehad op de stedenbouw, architectuur en beeldende kunst in deze stad. . De lezingen worden vanaf november 2008 tot mei 2009 iedere tweede dinsdag van de maand gehouden en kunnen los worden gevolgd. De rondleidingen (wandeling, fiets of bus) duren ongeveer 2 uur en vinden plaats op de zondag volgend op de lezing van de dinsdag. Meer informatie over de lezingen vindt u op www.vathorst.com.

Deel 2 - De Amersfoortse Berg
9 december - lezing - Aanvang 20.00 uur - Informatiecentrum Vathorst, Duisterweg 6A, in Hooglanderveen. 14 december - rondleiding per fiets - Aanvang 14.00 uur - Vanaf De Zonnehof 8 (Armando Museum Bureau) in Amersfoort. Voor beide activiteiten geldt: deelname is gratis.

Deelnemers kunnen zich vooraf aanmelden bij het Informatiecentrum, via telefoonnummer 033-4511012, of e-mail I-centrum@vathorst.com. Meer informatie: www.vathorst.com