Persbericht

Bedrijven wachten te lang met overstap IPv6
~ Onderzoek AXIANS: minder dan helft Nederlandse organisaties voorbereid op invoering nieuwe generatie IP-adressen ~

Utrecht, 9 december 2008 - Minder dan de helft van de Nederlandse organisaties is op tijd voorbereid op de overstap naar IPv6, de nieuwe generatie IP-adressen. Uit onderzoek van netwerkspecialist AXIANS blijkt dat ongeveer een op de tien bedrijven in Nederland al gebruik maakt van IPv6. Nog eens dertig procent wil IPv6 binnen nu en drie jaar invoeren. Huidige berekeningen laten echter zien dat de huidige IP-adressen, IPv4, in 2011 zijn opgebruikt.

AXIANS hield het onderzoek onder netwerkbeheerders van 60 grote organisaties met meer dan 2500 medewerkers tijdens de IP Management Dag. Een meerderheid van de bedrijven lijkt de overstap niet op tijd te kunnen maken: veertig procent heeft überhaupt nog geen plannen om IPv6 in te voeren en twintig procent twijfelt nog. Dat houdt in dat zestig procent het risico loopt te laat de overstap te maken en daardoor geconfronteerd te worden met onnodig hoge kosten.

Binnen IPv4 kunnen slechts 4,3 miljard IP-adressen worden vergeven. Door de toename van het aantal apparaten met een IP-adres, waaronder PDA's en telefoons, is huidige verwachting dat deze in 2011 zijn opgebruikt. De volgende generatie, IPv6, biedt meer dan 340 sextiljoen adressen. Omdat de tijd dringt, zet de overheid druk achter de invoering. Zo heeft Eurocommissaris Viviane Reding als doel gesteld dat in 2011 een kwart van alle mensen thuis, bij de overheid en in het bedrijfsleven IPv6 gebruiken.

Organisaties die de komende jaren niet geleidelijk overstappen op IPv6, lopen het risico om in 2011 veel IT-apparatuur in één keer te moeten vervangen. "Dat brengt aanzienlijk hogere kosten met zich mee dan wanneer deze aankopen worden verspreid over meerdere jaren", aldus Rob Wennekendonk, Managing Director bij AXIANS. "Dit onderzoek laat weer eens zien dat veel organisaties een onvermijdelijke investering liever voor zich uit schuiven. Het is verstandiger om bij iedere nieuwe aanschaf van IT-apparatuur ervoor te zorgen dat deze IPv6 ondersteunt."

Maar ook dat ziet een merendeel van de ondervraagden in het onderzoek niet zitten. Op de vraag of de netwerkbeheerders de komende twee jaar IPv6 willen toevoegen aan hun IPv4-netwerk, antwoordt de helft ontkennend. Ruim twee op de tien is dit wel van plan, nog eens een krappe twintig procent alleen als testimplementatie.

(384 woorden)