Persbericht

Salesforce.com en Google introduceren Force.com voor Google App Engine ~ Uitbreiding wereldwijde strategische overeenkomst verbindt de twee populairste cloud computing platforms ~

Utrecht, 9 december 2008 - Salesforce.com (NYSE; CRM), de onderneming voor zakelijke cloud computing, kondigt een uitbreiding van zijn wereldwijde strategische overeenkomst met Google aan. Vanaf heden is Force.com voor Google App Engine(TM) beschikbaar; een nieuwe set aan instrumenten en diensten die ontwikkelaars helpt om succesvol applicaties te ontwikkelen in de cloud. Het nieuwe product brengt twee van de vooraanstaande cloud computing platforms binnen de industrie samen en biedt de mogelijkheid om volledig nieuwe web- en bedrijfsapplicaties te creëren. Force.com voor Google App Engine is een uitbreiding van de bestaande samenwerking tussen salesforce.com en Google op het gebied van liefdadigheid, bedrijfsapplicaties, sociale netwerken en cloud computing.

"Wij kijken met een open blik naar cloud computing," aldus Marc Benioff, CEO van salesforce.com. "Ontwikkelaars kunnen vanaf nu profiteren van de eenvoudig te gebruiken en schaalbare cloud computing infrastructuren van Google en salesforce.com om zo krachtige bedrijfsapplicaties te ontwikkelen."

"Google wil, net zoals salesforce.com, dat ontwikkelaars met behulp van cloud computing successen behalen," aldus Tom Stocky, director of product management bij Google. "Het samenbrengen van Google App Engine en Force.com leidt tot de creatie van nieuwe webapplicaties en toont de kracht van het web als platform."

Force.com voor Google App Engine - de clouds verbinden Force.com voor Google App Engine biedt nieuwe mogelijkheden voor het creëren van nieuwe web- en bedrijfsapplicaties die volledig ontwikkeld en aangeboden worden in de cloud. In plaats dat ontwikkelaars hun eigen client/server-infrastructuur beheren en onderhouden, kunnen zij de cloud computing infrastructuur van Google en salesforce.com gebruiken om nieuwe webapplicaties te bouwen, te laten draaien en beschikbaar te stellen. Webapplicaties die ontwikkeld zijn op de App Engine zijn eenvoudig te ontwikkelen, te onderhouden en aan te passen wanneer de hoeveelheid dataverkeer en dataopslag toeneemt.

App Engine biedt een brede ontwikkelaarscommunity en libraries om consumentgeoriënteerde interactieve webapplicaties te laten draaien. Tegelijkertijd biedt Force.com ontwikkelaars een volledige omgeving waarin zij snel zakelijke applicaties kunnen bouwen die op salesforce.com's vertrouwde wereldwijde infrastructuur draaien. De consumentgeoriënteerde webapplicaties die gebouwd zijn op de App Engine, kunnen gebruik maken van bedrijfsgegevens die zijn opgeslagen op het Force.com-platforn.

De integratie van Force.com en Google App Engine geeft eindgebruikers de mogelijkheid hun applicaties op twee van 's werelds belangrijkste cloud computing platforms te kunnen draaien. Force.com voor Google App Engine biedt:


· Een manier om Python in een schaalbare cloudomgeving aan te bieden en de beschikking te hebben over database-, workflow- en logica-mogelijkheden op Force.com.


· Mogelijkheid tot het creëren van Python libraries op Google's App Engine door middel van het gebruik van Force.com API.


· Ontwikkelaars toegang tot Force.comdiensten en -mogelijkheden, waaronder het delen van modellen, gebruikersauthentificatie en beschikbaarheid in meerdere talen.

"In tijden zoals deze zijn bedrijven op zoek naar manieren om de voordelen zoals lage kosten en lage risico's van cloud computing te gebruiken voor hun zakelijke applicatieontwikkelingsprojecten," aldus Narinder Singh, CMO bij Appirio, een toonaangevende salesforce.com en Google Enterprise partner. "Force.com voor Google App Engine brengt de leiders binnen cloud computing samen en biedt de IT-afdeling de mogelijkheid zich eenvoudiger aan te passen aan veranderende bedrijfsomstandigheden."

Voortbouwen op succes
Salesforce.com en Google werken al geruime tijd samen om ontwikkelaars en klanten de voordelen van cloud computing aan te kunnen bieden. De samenwerking begon in 2003 met het gezamenlijk ontwikkelen van Google.org en is uitgegroeid tot het gezamenlijk werken aan mashups, Salesforce voor Google AdWords(TM), Group Edition featuring Google ADWords, OpenSocial, Salesforce voor Google Apps(TM), Force.com voor Google Data APIs en nu Force.com voor Google App Engine.

Meer dan 5.000 salesforce.com-klanten gebruiken Google Apps en meer dan 10.000 klanten gebruiken Salesforce voor Google AdWords. Bovendien zijn 5 van de 10 meest populaire applicaties op de Force.com AppExchange marktplaats afkomstig van Google-gerelateerde partners.

Force.com voor Google App Engine is gratis beschikbaar op: http://developer.force.com/codeshare en op http://code.google.com.