Ingezonden persbericht


Toelichting op besluiten van het college van B&W Utrecht


1 Tarieven parkeervoorzieningen 2009
In 2009 gelden de volgende tarieven voor de gemeentelijke parkeervoorzieningen:

Voor de kort parkeervoorzieningen (Grifthoekgarage en Jaarbeurspleingarage) verandert het uurtarief niet en blijft ook in 2009 staan op respectievelijk ¤ 1,50 per uur en ¤ 2,40 per uur. Het tartarief voor de andere gemeentelijke kort parkeergarage, de Kruisstraatgarage, wordt door de exploitant van de garage vastgesteld. Overeenkomstig de wens van de gemeenteraad blijft het parkeertarief in de Grifthoek garage bevroren tot het moment dat de maatregelen ter verbetering van de bereikbaarheid (de aanleg van een voetgangersbrug over de Wittevrouwensingel) zijn uitgevoerd.

In 2009 beschikt de gemeente Utrecht over vier P+R voorzieningen (Westraven, Veemarktterrein, Papendorp en Muziektheater). Het tarief voor de gemeentelijke P+R gaat met ¤ 0,50 omhoog en koomt per 1 januari op ¤ 4,- voor zowel de combikaart (pparkeren en gebruik openbaar vervoer) als alleen voor het parkeren.

De tarieven voor de belanghebbenden garages en het abonnementstarief voor onder meer de parkeerplaatsen in de Wolvenpleingarage gaan met 3% omhoog.

De tarieven voor de bewaakte fietsenstallingen blijven in 2009 ongewijzigd. Dat geldt zowel voor de abonnementen (nu ¤ 55,-) als de dagtarieveen (nu ¤ 0,50) voor het stallen van fietsen. Voor de buurtstallingen en fietstrommels zijn de abonnementstarieven per 1 juli 2008 gehalveerd. Deze tarieven worden in 2009 alleen voor de inflatie gecorrigeerd en gaan per 1 januari naar ¤ 35,41 voor buurtstallingen en ¤¤ 53,12 voor fietstrommels.

Meer informatie: Gerard Derksen, 030 - 286 11 68


2 Wegsleepverordening 2009
Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om het tarief voor het wegslepen van verkeerd of onveilig geparkeerde auto's in 2009 te stellen op ¤ 345,-. In 2008 bedroeg dit tarief -dat sinnds 2002 niet is verhoogd- ¤ 222,-. Met deze stijgging komt de uitvoering van de wegsleepregeling op een kostendekkend niveau.

Het wegslepen richt zich op voertuigen die bijvoorbeeld de verkeersveiligheid of de doorstroming belemmeren. Per week worden circa vijf auto's weggesleept (met name bij markten). Vanwege de hoogte van het wegsleeptarief worden op plaatsen waar relatief veel gesleept extra waarschuwingsborden geplaatst.

De wegsleepregeling is in 2002 gemandateerd aan de Politie Regio Utrecht. Omdat de politie heeft aangegeven zich te willen richten op hun kerntaken komt de uitvoering van deze regeling weer te liggen bij de gemeente Utrecht. De gemeente heeft door middel van een meervoudige, onderhandse aanbesteding de uitvoering van de werkzaamheden gegund aan het bergingsbedrijf BCU.

De praktische uitvoering van de wegsleepregeling is vastgelegd in een nieuwe gemeentelijke Wegsleepverordening. De nieuwe Wegsleepverordening wordt naar verwachting op 5 februari 2009 voorgelegd aan de gemeenteraad.

Meer informatie: Gerard Derksen, 030 -" 286 11 68


3 Programma huisvesting onderwijs 2009
Het college heeft het jaarlijks uitvoeringsprogramma onderwijshuisvesting vastgesteld. De gemeente investeert in 2008 ¤ 19,7 miljoen in het onderhoud, de uitbreiding en de nieuwbouw van scholen. De ambitie om de onderwijshuisvesting in Utrecht op peil te brengen is hoog. Voor de uitvoering van de Masterplannen voor primair en (voortgezet) speciaal onderwijs en voor voortgezet onderwijs wordt jaarlijks een programma gemaakt. Het Masterplan voor voortgezet onderwijs is al een eind op dreef. Voor het primair en (voortgezet) onderwijs moet de komende jaren veel gebeuren.

In het jaarlijkse 'Programma en Overzicht Voorzieningen Huisvesting Onderwijs' staat welke bedragen er dat jaar worden uitgegeven aan nieuwbouw, onderhoud en aanpassing van schoolgebouwen. De Utrechtse schoolbesturen dienen hiervoor aanvragen in. In het programma voor 2009 zijn 158 aanvragen gehonoreerd voor een totaalbedrag van ¤¬ 19,7 miljoen. Meerdere scholen worden uitgebreid, zoals de openbare basisschool De Meander in De Meern met zeven leslokalen en Mytylschool Ariane de Ranitz met vier lokalen. Vervangende nieuwbouw staat onder andere gepland voor basisschool Jan Willem van de Meene en de school voor speciaal onderwijs De Pels (op locatie Noordse Parklaan). Het schoolgebouw aan de Europalaan 89 wordt vervangen c.q. gerenoveerd voor de opvang de vso-zmlk afdeling van de drie Utrechtse scholen: de Dr. D. Herderschee, De Rafaël en de Prinses Wilhelminaschool. Ook de nieuwe islamitische basisschool krijgt hier tijdelijk onderdak. Verder wordt in 2009 veel onderhoud uitgevoerd. Enkele schoolgebouwen worden ook aangepast voor onderwijskundige vernieuwing, onder meer de St. Jan de Doper aan de Rijnhuizenlaan 2.

Meer informatie: Jeroen Bos, 030 - 286 16 83