Port of Rotterdam

Eerste paal verkeerscentrale Oost

09-12-2008

Dinsdag 9 december sloeg wethouder Mark Harbers de eerste paal van de Verkeerscentrale Oost aan de Oude Maasweg 3c (havennummer 4030). Het Havenbedrijf Rotterdam moderniseert de verkeersbegeleiding. In het kader daarvan vindt in 2010 de samenvoeging plaats van de Verkeerscentrale Botlek met de Verkeerscentrale Stad in de nieuw te bouwen Verkeerscentrale Oost. Vanwege het uitzicht op het drukke kruispunt van de Maas met de Oude Maas is gekozen om op de plaats van de oude Verkeerscentrale Botlek de nieuwe werkplaats van de verkeersbegeleiders te situeren. Daardoor moet een gedeelte boven water worden gebouwd.

Het gebouw is ontworpen door Broek & Bakema. Dit is hetzelfde architectenbureau dat dertig jaar geleden de Verkeerscentrale Botlek ontwierp. Aannemer is J.P. van Eesteren.

Het Havenbedrijf vernieuwt geleidelijk het instrumentarium van de verkeersbegeleiding, zodat de scheepvaart zo weinig mogelijk hinder ondervindt. De modernisering past in het beleid van het Havenbedrijf dat streeft naar een kwaliteitshaven met een vlotte, veilige en duurzame afwikkeling van het scheepvaartverkeer.