Rotterdam heeft goud in handen: internationale acquisitie moet beter

09/12/2008 18:00

Economic Development Board Rotterdam

Dat is de kern van het advies van de Economic Development Board Rotterdam (EDBR) aan het Rotterdamse College. Vice-voorzitter van de EDBR, Paul Nouwen, overhandigt het rapport vandaag aan wethouder Economie, Haven en Milieu, Mark Harbers.

Rotterdam heeft als stad zodanig veel vestigingsvoordelen dat we meer buitenlandse bedrijven moeten kunnen aantrekken. Om dit voor elkaar te krijgen, heeft Rotterdam een scherpere aanpak nodig. De EDBR adviseert het College van B? een aantal maatregelen te nemen:

Wat:


- Rotterdam moet internationale acquisitie zien als een strategische functie met grote economische belangen voor de stad.


- Formuleer doelstellingen en ambitie om een toppositie binnen Nederland in te nemen als het gaat om het aantrekken van nieuwe buitenlandse bedrijven.


- Commitment van de politiek, maar ook een goed budget, adequate bemensing, autonomie, daadkracht en een proactieve houding zijn noodzakelijk om de organisatie goed neer te zetten.

Hoe:


- Rotterdam moet slimmer inzetten en meer wisselwerking en contact zoeken met de landelijke overheid en met andere steden en regio's.


- Nieuwe bedrijven willen door de stad als klant behandeld worden. Dit betekent dat er een breed pakket van diensten voor nieuwe klanten moet worden aangeboden en dat de betrokken instanties goed toegankelijk zijn.

Wie


- Stel een International Promotion Agency (IPA) aan, dat echte autonomie, budget en slaagvaardigheid krijgt. Deze IPA moet de mensen en de middelen krijgen om Rotterdam als een succesvolle vestigingsplaats neer te zetten. De IPA zal een team vormen met de China Desk, de nieuwe Expat Desk en de CMO, en daar dus ook fysiek dicht bij in de buurt zitten. De EDBR adviseert om de bestaande afdeling Internationaal en Acquisitie van het OBR om te vormen tot een IPA.


- Stel een centraal coördinatieteam in, bestaande uit verschillende instanties die zich bezighouden met internationale acquisitie ( CMO, Havenbedrijf, Kamer van Koophandel, Bestuursdienst en OBR), aangevuld met in Rotterdam gevestigde internationale bedrijven vanuit de medische, haven- en creatieve sector. Deze groep met leiders heeft als hoofdtaak het bepalen van de centrale visie en strategie voor het Rotterdamse acquisitiebeleid.

Als Rotterdam een toppositie in Nederland wil innemen als het gaat om het binnenhalen van buitenlandse investeringen, moet het College haar internationale acquisitieactiviteiten zeer serieus nemen. Dat betekent een heldere visie, betere coördinatie, meer samenwerking tussen partijen en investeren in een International Promotion Agency met autonomie, daadkracht en budget.

EDBR

De EDBR is een platform met ruim 35 opinieleiders uit het bedrijfsleven, onderwijs, wetenschap en cultuur. De EDBR adviseert het College van Burgemeester & Wethouders, gevraagd en ongevraagd, over economische succesvolle sectoren en maakt zich sterk voor een snelle uitvoering van kansrijke projecten.





http://www.edbr.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,