Hoorzitting Vlaams Parlement over woonzorgdecreet - het VVI spreekt

09/12/2008 17:02

VVI VERBOND DER VERZORGINGSINSTELLINGEN

Op dinsdag 9 december vond in de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin in het Vlaams Parlement een hoorzitting plaats over het woonzorgdecreet. Het Verbond van Verzorgingsinstellingen (VVI) kon als eerste zijn opmerkingen formuleren.

Het VVI verwelkomt het woonzorgdecreet. De sectoren van ouderenzorg en thuiszorg zijn immers al jaren vragende partij voor actualisatie en vernieuwing van de voorheen bestaande decreten.

Het nieuwe woonzorgdecreet legt de nadruk op flexibilisering van het zorgaanbod in functie van de zorgvraag van elke gebruiker. Bovendien hecht het decreet groot belang aan de continuïteit van zorg: betere begeleidingstrajecten voor gebruikers, in het bijzonder voor ouderen, worden gestimuleerd door gestructureerde samenwerking tussen zorgaanbieders. Ouderenzorg wordt nog meer in de lokale omgeving en de brede samenleving geïntegreerd.

Het woonzorgdecreet plaatst zowel de thuiszorg als de residentiële zorg in één coherent kader. Ook dit juicht het VVI toe.

Reeds in 2001 ontwikkelde het VVI in zijn Congres Vlaams Zilver het concept van de woonzorgcentra en thuiszorgondersteunende initiatieven. Intussen ontwikkelden vele voorzieningen eigen projecten om een antwoord bieden op de evoluerende noden van hun cliënten. Zo kunnen vandaag ouderen tijdelijk worden opgevangen, kunnen ze in dagverzorgingscentra terecht, bestaat er een tijdelijk kortdurend verblijf voor bijvoorbeeld revalidatie-

Dit moest echter gebeuren binnen verouderde en versnipperde wetgeving (het ouderenzorgzorgdecreet van 1985, het thuiszorgdecreet van 1998). Het ontwerp van woonzorgdecreet creëert nu een kader met meer ruimte.

Betaalbare zorg voor ouderen dient uit te gaan van de financiële draagkracht van de oudere, zowel thuiszorg als residentiële zorg. Een oudere die zorg nodig heeft, mag niet voor onoverbrugbare problemen komen te staan. De Vlaamse zorgverzekering heeft hiervoor al belangrijke stappen vooruit gezet, maar nog te vaak zijn ouderen afhankelijk van kinderen en familie om de zorg die ze nodig hebben, te betalen. Daarom is de invoering van een maximumfactuur noodzakelijk, zowel voor thuiszorg als voor residentiële zorg.

Het VVI formuleerde tijdens de hoorzitting een aantal vragen en bedenkingen over de uitvoering van het woonzorgdecreet en het engagement van de Vlaamse overheid voor de komende jaren.

Essentieel in het debat is dat de Vlaamse overheid blijvend haar verantwoordelijkheid opneemt voor huisvestingssteun, zodat het verblijf in een woonzorgcentrum betaalbaar blijft voor iedereen.