Ingezonden persbericht


PERSBERICHT HIER KLIMAATCAMPAGNE, VOOR DIRECTE PUBLICATIE

NEDERLANDERS WILLEN 40 PROCENT LAGERE UITSTOOT

Politiek staat verder van wetenschap én maatschappij

UTRECHT, 11 december 2008 - Het emissiedoel van het Europese klimaatplan is te laag, zegt 85 procent van 1.000 Nederlanders op de nieuwssite NU.nl. Zo'n 70 procent wil zelfs dat de EU kiest voor 40 procent reductie in 2020.

Op dit moment onderhandelen wereldleiders tijdens een grote klimaattop in de Poolse stad Poznan over het nieuwe internationale klimaatverdrag. Onder dat verdrag, de opvolger van het Kyoto-protocol, moet de uitstoot van broeikasgassen naar 2020 aan banden worden gelegd.

Het IPCC, het wetenschappelijke klimaatpanel van de VN, stelt dat álle geïndustrialiseerde landen hun uitstoot in de periode tussen 1990 en 2020 met tenminste 25 tot 40 procent moeten verlagen, om gevaarlijke temperatuurstijging te voorkomen.

Individuele klimaatwetenschappers, zoals NASA directeur James Hansen, zeggen inmiddels dat zelfs die doelstelling te laag is. Zij wijzen erop dat de klimaatverandering veel sneller gaat dan het IPCC-rapport voorspelde. Zo dacht de IPCC dat het ijs op de Noordpool pas rond 2100 zou zijn gesmolten, terwijl de verwachting nu is dat dat al binnen vijf jaar het geval kan zijn.

Tijdens de grote klimaattop op het Indonesische eiland Bali vorig jaar, lieten EU-afgevaardigden nog weten bereid te zijn een emissieverplichting van 30 procent aan te gaan. Maar een jaar later bestaat er binnen Europa zelfs geen overeenstemming over het zwakkere doel van 20 procent, door tegenwerking van onder andere Polen, Duitsland en Italië.

'Daarmee valt uitgerekend Europa buiten het door de wetenschap geadviseerde bereik', zegt Rolf Schuttenhelm van het Klimaatbureau, de organisatie achter de HIER Klimaatcampagne.

'Naast de wetenschappelijke boodschap krijgen wij ook steeds duidelijker signalen uit de maatschappij. Zo'n poll op NU.nl spreekt boekdelen. Mensen maken zich écht zorgen en zijn bereid veel mandaat te geven aan onze politiek om te komen met krachtige maatregelen, maar desondanks komen die niet', aldus Schuttenhelm.