Ingezonden persbericht




Stichting Kikid krijgt steun van Skan Fonds, het VSB Fonds en Gemeente Amsterdam in aanpak seksualisering onder jongeren.

Amsterdam, 11 december 2008. Door middel van een bijdrage van het Skan Fonds, het VSB Fonds en Gemeente Amsterdam (Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling) kan Stichting Kikid het komende schooljaar het project "Benzies en Batchies" gaan uitvoeren op verschillende middelbare scholen in Nederland. Het project behandelt 'de seksualisering van de jeugd' en start 17 december met de eerste voorstelling in de klas.

Benzies en Batchies ( straattaal voor pooierwagens en meisjes) is een preventief theater/voorlichting project ontwikkeld voor de tweede en derde klas van het voortgezet onderwijs. Belangrijke onderwerpen die aan bod komen zijn: videoclips, kleding, dans, groepsdruk en weerbaarheid. Bij dit project gaat het vooral om de emotionele kant van seksualiteit .

Het programma begint met een dynamisch theaterstuk. De acteurs zijn zelf in de leeftijd van 17 tot 20 jaar, hierdoor kunnen de tieners zich gemakkelijk met de karakters identificeren. De acteurs dienen als rolmodel waardoor er geen kloof bestaat tussen jong en oud.

Na het stuk gaan de jonge acteurs met de leerlingen in discussie over de onderwerpen uit het theaterstuk. Het stuk kan heftige reacties oproepen bij het tienerpubliek. Daarom is er voorafgaand aan het project altijd contact met het "zorg advies team" van de school. Op deze manier weten leerlingen waar ze terecht kunnen wanneer ze behoefte hebben aan professionele hulp.

De combinatie met de ouderavonden maakt dit project uniek. Ouders krijgen d.m.v. een film te zien wat hun kind gezien en ervaren heeft in de klas. Aan de hand van deze film gaat een pedagoog met de ouders discussiëren over het desbetreffende thema en kunnen er ervaringen uitgewisseld worden.

17, 18 en 19 december staat Stichting Kikid met deze voorstelling op het Nova College in Santpoort. In opdracht van het Nova College heeft Stichting Kikid partijen als de GGD, Jeugdzorg en het Jongereninformatiepunt uitgenodigd. Deze organisaties geven na de voorstelling een korte workshop zodat jongeren op een laagdrempelige manier weten waar ze terecht kunnen mochten ze met iemand willen praten buiten de school.