Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

11-12-08

Meer dan 1000 jongeren bezoeken Right Now festival in Den Haag

Festival ter viering van 60-jarige jubileum van universele rechten van de mens groot succes

Gisteren vierden ruim 1000 jongeren de 60ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens tijdens het Right Now festival in Den Haag. Doel van het evenement was een nieuwe generatie meer te betrekken bij de mensenrechten. Artiesten als Hind, Raymzter, Typhoon versus Sticks&Rico en Kraak&Smaak maakten zich met hun optredens hard voor de universele rechten van de mens. Daarnaast vormde poppodium Paard van Troje het decor voor scherpe debatten, workshops, dansoptredens en films.

Tracy Roosevelt, achterkleindochter van Eleanor Roosevelt die destijds aan de wig van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens stond, opende het Right Now festival. De Nederlandse rapper Raymzter was ambassadeur van het evenement. Eerder op die dag rapte hij samen met 100 scholieren een speciaal voor de gelegenheid geschreven tekst. Raymzter: "Iedereen heeft recht op een waardig mensenleven, 60 jaar UVRM.... we zijn aanwezig!" De scholieren waren de winnaars van een mensenrechtenproject van het Platform Mensenrechteneducatie en Stichting 60 jaar UVRM.

Book of Rights
Op www.rightnowfestival.nl konden bezoekers nieuwe rechten plaatsen. De 100 opvallendste en leukste stonden in het Book of Rights, dat minister Maxime Verhagen tijdens het Right Now festival ontving van mensenrechtenvoorvechters Lera Krasovskaya en Promise Mkwananzi. Zij vroegen minister Verhagen om een blijvende inzet voor mensenrechten van de Nederlandse regering.

Speeddaten en debatten
Bezoekers van het festival konden speeddaten met jongeren die zich inzetten voor mensenrechten. Onder hen waren jonge mensen die strijden tegen kinderarbeid, verdwijningen, discriminatie van homoseksuelen en het inzetten van kindsoldaten. Mensenrechtenambassadeur Arjan Hamburger, Tweede Kamerlid Samira Bouchibti en VN-jongerenvertegenwoordiger Wouter Thiebou debatteerden over mensenrechten wereldwijd. Jonge mensenrechtenactivisten uit binnen- en buitenland vertelden tijdens deze debatten over hun ervaringen. Farid Tabarki, onder meer bekend van CoolPolitics, Kamran Ullah en Sanna Franssen trad op als discussieleider.

Right Now festival en campagne zijn een initiatief van mensenrechtenorganisaties Aim for human rights, Justitia et Pax, Nederlands Helsinki Comité en Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten. Zij hebben zich verenigd in de Stichting 60 jaar UVRM.

Noot voor de redactie /