eigenschappen van melk Experiment: Fysische eigenschappen van melk 11 dec 2008 09:30 - 11 dec 2008 16:30

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Organisatie: Wageningen universiteit

Melk, we kennen dit voedingsmiddel allemaal. De eerste kennismaking is aan de moederborst, later volgt een milkshake bij Mc Donalds of een glaasje warme melk, dat we drinken als we de slaap niet kunnen vatten. Maar wat is nu eigenlijk melk? Melk bestaat voor een heel groot gedeelte gewoon uit water. Daar zijn voornamelijk koolhydraten en eiwitten in opgelost en ook een hoeveelheid vetten in geëmulgeerd. Deze opgeloste stoffen worden geconcentreerd bij de productie van onder andere kaas en yoghurt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van melkzuurbacteriën. Melkzuurbacteriën worden geremd door antibiotica. Daarom mag er geen antibiotica in de melk aanwezig zijn. Soms bevat melk, afkomstig van de koe per ongeluk wel antibiotica. De eigenschappen van melk of yoghurt kan je zelf onderzoeken op Wageningen Universiteit. Ook kan je onderzoeken of een melkmonster antibiotica bevat, of hoeveel melkzuurbacteriën in yoghurt aanwezig zijn.

Deelnemers: Het experiment gaat alleen door met minimaal 4 deelnemers. Er kunnen maximaal 10 personen meedoen. Wil je samen met klasgenoten komen? Zorg dan dat iedereen zich apart opgeeft.

Doel: Inzicht verkrijgen in de samenstelling en eigenschappen van melk.

Niveau: vwo 6

Tijdsduur: 9:30-16:30

Handleiding: De handleiding kun je hier downloaden. Het is de bedoeling dat je de handleiding van te voren hebt gelezen.
* Klik hier voor meer informatie over dit experiment en om je aan te melden!

---

Meer over dit onderwerp
Klik hier voor meer informatie over dit experiment en om je aan te melden!