van het eiwitgehalte in een voedingsmiddel Experiment: Bepaling van het eiwitgehalte in een voedingsmiddel 11 dec 2008 09:30 - 11 dec 2008 15:00

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Organisatie: Wageningen universiteit

In planten en dieren spelen eiwitten een belangrijke rol. Ze zorgen voor de stevigheid in huid en bindweefsel, doen het zware werk in spieren en maken als katalysator (enzymen) allerlei chemische reacties mogelijk. Al het aardse leven wordt door de werking van eiwitten draaiende gehouden. Mensen dragen meestal wel een vetvoorraad met zich mee, maar eiwitten kunnen we niet als reservevoedsel in ons lichaam opslaan. Eiwitten moeten we daarom elke dag eten. Hierdoor wordt de voedingswaarde van voedingsmiddelen voor een groot deel bepaald door het eiwitgehalte.

In dit practicum maken we er gebruik van dat alle eiwitten het element stikstof bevatten. We gaan daarom de stikstofatomen losmaken uit de eiwitmoleculen door ze om te zetten in ammoniak. Daarvan bepalen we dan de hoeveelheid, zodat we door terugrekenen precies kunnen bepalen hoeveel eiwit er aanwezig was. Deze methode is ruim een eeuw geleden ontwikkeld door de Deense chemicus Kjeldahl. In zijn tijd bestond er nog geen analyseapparatuur en moest elke analyse gedaan worden door middel van een uitgebreid experiment.

Het losmaken van de stikstof uit het eiwit gaat nogal grof: we koken een monster plantaardig of dierlijk materiaal met een mengsel van zwavelzuur en waterstofperoxide. Hiermee kun je in principe een dode muis omzetten in een liter heldere en kleurloze vloeistof. Na deze destructie is het organische materiaal zo volledig afgebroken dat er ook voor een forensic detective geen eer meer aan te behalen valt.

Deelnemers: Het experiment gaat alleen door met minimaal 2 deelnemers. Er kunnen maximaal 6 personen meedoen. Wil je samen met klasgenoten komen? Zorg dan dat iedereen zich apart opgeeft.

Doel: Het bepalen van het eiwitgehalte van een voedingsmiddel.

Niveau: vwo 5/6

Tijdsduur: 9:30-15:00

Handleiding: Je kunt de handleiding hier downloaden. Het is de bedoeling dat je de handleiding van te voren hebt gelezen.

>> Klik hier voor meer informatie over dit experiment en om je aan te melden!

Meer over dit onderwerp
Klik hier voor meer informatie over dit experiment en om je aan te melden!