van het suikergehalte in voedingsmiddelen Experiment: Bepaling van het suikergehalte in voedingsmiddelen 11 dec 2008

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Organisatie: Wageningen universiteit

Er zijn tegenwoordig zo ontzettend veel light-producten op de markt, met kunstmatige zoetstoffen in plaats van suiker, dat je bijna zou gaan geloven dat de voedingsindustrie ons tegenwoordig alleen nog maar gezond voedsel levert. Maar in feite zijn we in Europa zo gewend geraakt aan gezoet eten en drinken dat zelfs in sauzen en soepen vaak heel veel suiker aanwezig is. Meestal kun je op het etiket van een product lezen, hoeveel suiker er in zit. Maar bij onverpakte voedingsmiddelen, zoals fruit en schepsnoep en bij traditionele producten zoals wijn en bier, gaat dat niet.

In dit practicum kun je zelf achterhalen hoeveel suiker er in een voedingsmiddel zit. We gaan daarbij uit van een sportdrank. Als je het wat moeilijker wilt maken, kun je ook een ander voedingsmiddel nemen dat nog voorbewerkt moet worden voordat het geschikt is voor deze bepaling. Tijdens de bepaling laat je de suikers in een redoxreactie reageren met Cu2+-ionen. Daarna doe je een titratie om te meten hoeveel koper-ionen er verdwenen zijn. De kleuren in deze proef zijn erg mooi. Blauwe oplossingen, steenrode neerslagen en tijdens de titratie een kleuromslag van paars naar groen.

Deelnemers: Het experiment gaat alleen door met minimaal 2 deelnemers. Er kunnen maximaal 10 personen meedoen. Wil je samen met klasgenoten komen? Zorg dan dat iedereen zich apart opgeeft.

Doel: Het bepalen van de hoeveelheid suiker in een voedingsmiddel met behulp van het Nierle-Tegge reagens

Niveau: vwo 5

Tijdsduur: 1 dagdeel

Handleiding: De handleiding kun je hier downloaden. Het is de bedoeling dat je de handleiding van te voren hebt gelezen.
* Klik hier voor meer informatie over dit experiment en om je aan te melden!

---

Meer over dit onderwerp
Klik hier voor meer informatie over dit experiment en om je aan te melden!