Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - 19 november 2008

ODE AAN HONDERDJARIGE ELLIOTT CARTER
MET CARTER DRIEDAAGSE

11 t/m 13 december 2008 - Muziekgebouw aan 't IJ

Het Muziekgebouw aan 't IJ brengt in samenwerking met het Nieuw Ensemble, Asko|Schönberg en het Arditti Kwartet een ode aan een bijzondere componist die dit jaar, op 11 december, zijn honderdste verjaardag viert. Het leven van de Amerikaanse componist Elliott Carter (1908) omspant de gehele twintigste eeuw. Na een neoklassieke periode ontwikkelde Carter een krachtige eigen muzikale taal, die gekenmerkt wordt door ingenieus meerstemmig vlechtwerk en ritmische flexibiliteit. Carters carrière, in eerste instantie aangemoedigd door vriend en mentor Charles Ives, kenmerkt zich door zijn ongelofelijke productiviteit en creatieve vitaliteit, tot op de dag van vandaag.

Concerten
In drie avondconcerten komen zeer uiteenlopende werken van Elliott Carter aan bod.

Het Nieuw Ensemble speelt onder andere het speciaal voor hen in 1989 geschreven, speelse en briljante, Luimen. Ook worden op film vastgelegde toelichtingen van de jarige zelf getoond. Voor het toenmalige Asko Ensemble schreef Carter in 2000 ASKO Concerto, hetgeen Asko|Schönberg, naast ander werk, ten gehore zal brengen.

Het Arditti Kwartet brengt drie strijkkwartetten van de hand van Carter en een werk van Stravinsky, een groot bewonderaar van Elliott Carter.

Concert Carter Driedaagse met Nieuw Ensemble, Asko|Schönberg, Arditti Kwartet

Datum donderdag 11 t/m zaterdag 13 december 2008


Plaats Muziekgebouw aan 't IJ, Piet Heinkade 1, Amsterdam

Reserveren T 020 - 788 2000 (ma t/m za, 12.00 - 19.00 uur) of www.muziekgebouw.nl

Volledig programma www.muziekgebouw.nl