Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


NOaA-lezingen 11 december 2008

Geplaatst op 28 november 2008
Fysisch-geografisch onderzoek van rivieren en de bewoningsdynamiek in hun omgeving.

Een groot deel van Nederland is een delta-gebied, met als gevolg dat de bewoning in het gebied zich lange tijd heeft moeten aanpassen aan de grillen van rivieren en het landschap dat door hen gevormd werd. De laatste jaren is meer bekend geworden over de Nederlandse rivieren, het landschap en de bewoning in de nabijheid van de rivier. In de NOaA-lezingen van 11 december wordt ingegaan op zowel de fysisch-geografische als recente archeologische ontdekkingen.

Als case-study zal het beneden-IJsseldal genomen worden, waar de laatste jaren grootschalig onderzoek is verricht op diverse locaties. Sebastiaan Knippenberg (Archol) en Wilko van Zijverden (ADC) presenteren een combinatie van nieuwe fysisch-geografische gegevens met de fantastische vondsten uit vele perioden: van het laat-paleolithicum tot en met de ijzertijd. Onder de ontdekkingen bevinden zich onder andere mesolithische haardkuilen, nederzettingen van de trechterbeker-cultuur, een groot nederzettingsterrein uit de bronstijd, graven en een mogelijke henge. De ruimtelijke spreiding van deze archeologische resten is bovendien op zijn minst interessant te noemen.

Daarnaast wordt er door Henk Weerts (RACM) een uitstapje gemaakt naar de huidige Donau-delta in Roemenië, waar de mens nog maar weinig invloed heeft uitgeoefend op het landschap. In de lezing trekt dan ook, aan de hand van vooral veel foto's, een prehistorisch landschap voorbij, compleet met flora en fauna. Bovendien biedt de lezing een aanschouwelijke analogie voor archeologisch onderzoek: de bewoning bevindt zich inderdaad op de plekken die op een archeologische verwachtingskaart met een 'hoge trefkans' worden aangegeven.
* Datum: 11 december

* Aanvang: 9.30-12.30 uur

* Plaats: Aula RACM Amersfoort

Meer informatie over de lezingen en het programma kunt u binnenkort vinden op www.noaa.nl.