Rijksuniversiteit Groningen

A place called Nunavut. Multiple identities for a new region

Datum: 11 december 2008

Promotie: mw. K.I.M. van Dam, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: A place called Nunavut. Multiple identities for a new region

Promotor(s): prof.dr. L. Hacquebord

Faculteit: Letteren

Verschillende identiteiten van nieuwe Arctische regio Nunavut

De regering van het Canadese Arctische gebied Nunavut is erin geslaagd een officiële identiteit voor Nunavut als `Inuit Thuisland' te `produceren', concludeert Kim van Dam uit haar promotieonderzoek. De regering van Nunavut doet dit omdat zij de inwoners, waarvan 85% behoren tot de etnisch-culturele groep de Inuit, wil binden aan het gebied. Daarnaast bestaan er ook nog andere identiteiten voor Nunavut, zoals het beeld als wingewest, of wildernis. Ook de Nunavutse overheid kent deze `alternatieve' identiteiten toe aan het gebied, omdat zij investeerders en toeristen naar het gebied willen trekken.

In 1999 is in het Canadese Arctische gebied Nunavut Territory opgericht. Dit gebied is circa 50 keer zo groot als Nederland en telt 30.000 inwoners. 85% van de bevolking is Inuit, de oorspronkelijke bewoners van het gebied. Kim van Dam onderzocht welke plaats- of regionale identiteiten aan Nunavut worden toegekend door verschillende groepen van binnen en buiten de regio, en hoe deze functioneren. Belangrijk in het proces van regiovorming is het territoriale bestuur van Nunavut dat een regionale identiteit produceert die gebaseerd is op de culturele identiteit van de Inuit: het Inuit Thuisland. Deze `officiële' regionale identiteit zorgt voor een soort symbolische eenheid, die belangrijk is voor de binding van mensen met de regio. Er bestaan echter meer regionale identiteiten voor Nunavut. Verschillende individuen of groepen mensen van binnen en buiten het gebied, zoals de mensen uit één van de 25 gemeenschappen, multinationale mijnbouwbedrijven of touroperators, zijn ook betrokken bij de productie en reproductie van identiteiten voor Nunavut. Zij representeren Nunavut bijvoorbeeld als woonplaats, wingewest, wildernis of duurzame plaats. Ook de regering van Nunavut koppelt deze andere identiteiten aan het gebied, omdat de regering niet alleen het behoud van Inuit geïnspireerde cultuuruitingen nastreeft, maar tevens door modernisering de welvaart en het welzijn wil vergroten.

Kim van Dam (Peize, 1969) studeerde sociale geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar onderzoek bij het Arctisch Centrum aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Van Dam is nu werkzaam bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen. Van het proefschrift verschijnt een handelseditie bij Uitgeverij Barkhuis: www.barkhuis.nl.