Erasmus Universiteit Rotterdam

Lezing: 3x Haruki Murakami

Datum
Van: 11 december 2008 19:30
Tot: 11 december 2008 21:00

---

Locatie:
Woudestein, zaal B2

Toelichting
Hij had jarenlang een jazzcafé voordat hij begon met schrijven en ook zijn romans staan bol van de passages over jazz. Zijn hoofdpersonages slenteren door de straten van grote Japanse steden als Tokyo en Kobe, langs parkeergarages, winkelcentra, vliegvelden, verlaten bars en sportterreinen. Ze eten spaghetti in plaats van rijst en drinken bier in plaats van Sake.

Met prof.dr. Ivo Smits, Christine Otten en Marleen Sleewits. Gespreksleider: Pieter Steinz.

Lezingen over Haruki Murakami

Hoewel er van schrijver Haruki Murakami (1949) weinig bekend is staat één ding vast: hij schrijft niet over het Japan van geisha's en bonsaibomen maar over het grootstedelijke (Japanse) leven. Op donderdag 11 december 2008 belichten hoogleraar prof.dr. Ivo Smits (UL), schrijfster Christine Otten en fotografe Marleen Sleeuwits, dit thema in het werk van Murakami. Gespreksleider is Pieter Steinz (literatuurkenner NRC Handelsblad). De avond wordt georganiseerd door Studium Generale en Erasmus Cultuur.

Prof.dr. Ivo Smits, hoogleraar Taal & Cultuur van Japan en Korea, Universiteit Leiden, plaatst Murakami in de Japanse traditie en vertelt waarom het moderne urbane leven (van de jongerencultuur) juist Japans is. Christine Otten (schrijfster, o.a. van De laatste dichters) vertelt over haar fascinatie voor Murakami's werk en hoe (jazz)muziek in zijn romans symbool staat voor de zoekende moderne mens in de metropool. Marleen Sleeuwits (kunstenaar en fotografe) gaat in op de relatie tussen haar kunstwerken over de `niet-plekken' in de stad en dat van Murakami. Na afloop leest zij bij haar tentoonstelling in de Erasmus Galerij bij de universiteitsbibliotheek een aantal passages voor uit zijn romans.