Vereniging Milieudefensie


"EU: Stop uitholling klimaatmaatregelen"

Poznan/Amsterdam 9 december 2008 - Het Europees Parlement moet de reductiedoelstellingen voor sectoren die niet onder het Europese emissiehandelssysteem vallen afwijzen, als die door de lidstaten te ver worden afgezwakt. Die oproep doet Milieudefensie samen met Friends of the Earth Europe (FOEE), Climate Action Network (CAN), WWF en Greenpeace vandaag. Europese regeringsleiders moeten deze week, tijdens de top in Brussel op 11 en 12 december, een Europees klimaatpakket vaststellen. Onderdeel van het pakket zijn doelstellingen voor de terugdringing van de uitstoot van broeikasgas van alle sectoren die niet onder het Europese emissiehandelssysteem ETS vallen, de zogeheten non-ETS sectoren. Daaronder vallen onder meer verkeer en vervoer, woningen, landbouw en het midden-en kleinbedrijf.

De reductiedoelstellingen, een belangrijk onderdeel van het Europese klimaatpakket, worden door sommige lidstaten flink afgezwakt. "Het parlement moet haar rug recht houden", zo stelt Willem verhaak, campagneleider Klimaat bij Milieudefensie."Er dreigt niets over te blijven van de Europese uitstootvermindering."

Milieudefensie is bezorgd dat er geen bindende afspraken komen over het verminderen van de uitstoot met 30 procent in 2020 voor de non-ETS sectoren. Uitholling van de EU-doelstellingen heeft vergaande gevolgen voor de VN-klimaatop in Poznan, waar op dit moment onderhandeld wordt over de mondiale aanpak van klimaataverandering. Verhaak: "Als Europa er niet in slaagt om zelf sterke reductieafspraken te maken, kan zij in Poznan niet de voortrekkersrol vervullen die daar zo hard nodig is."

Ook het ontbreken van een goed controlemechanisme met duidelijke sancties baart de milieuorganisatie zorgen. Bovendien mogen reducties nu nog grotendeels in het buitenland worden gerealiseerd, door te investeren in projecten die de uitstoot in ontwikkelingelingslanden verminderen. Daardoor worden landen die oorzaak van klimaatverandering zijn niet gedwongen om hun eigen uitstoot fors te verminderen, terwijl dat wel hard nodig is.

Milieudefensie wil dat er meer geld vrij wordt gemaakt om ontwikkelingslanden te helpen bij het verminderen van hun uitstoot (mitigatie) en het aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering die zij nu al ondergaan (adaptatie), zoals extreme droogte en overstromingen. "Ontwikkelde landen, die het meest verantwoordelijk zijn voor de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, kunnen zich er niet vanaf maken met een fooi," aldus Verhaak.