Gemeente Den Haag

Wateringse Veld krijgt Burgerschapspanel (9 december)

Wethouder Rabin Baldewsingh geeft op donderdag 11 december het startsein voor het tweede Haagse Burgerschapspanel in de wijk Wateringse Veld. Met het Burgerschapspanel wil de gemeente dat Hagenaars zich meer betrokken voelen bij hun eigen wijk. Het panel organiseert onder andere bijeenkomsten met wijkbewoners en ondernemers en stimuleert ideeën en plannen uit de wijk. Het officiële startmoment is om 19.00 uur in de Bibliotheek aan de Laan van Wateringse Veld 468 in Den Haag.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Het doel van de Burgerschapspanels is om Burgerschap te stimuleren in het stadsdeel, de straat, het plein, het park, de buurt en de wijk. De stad wordt gemaakt door de mensen die erin wonen. Burgers, maatschappelijke instellingen en de overheid dienen gezamenlijk de verantwoordelijkheid te nemen voor een sociale, vitale en leefbare stad. Veel Hagenaars zetten zich nu al in voor de stad via allerlei organisaties, zoals het verenigingsleven, jeugd- en jongerenwerk, sport- en bewonersorganisaties. De panels vormen voor de gemeente een belangrijk platform om de inzet van Hagenaars op wijkniveau in de komende jaren verder te stimuleren. Bijvoorbeeld door meer Hagenaars, initiatieven, instellingen en ondernemers te betrekken bij burgerschap en te stimuleren dat zij initiatieven indienen bij het Fonds Burgerschap.

Diverse samenstelling
De samenstelling van een Burgerschapspanel is erg divers en bestaat uit 10 tot 15 leden. Zo neemt bijvoorbeeld een ondernemer, een kunstenaar en iemand uit de zorg deel aan het panel. Maar ook ouders, jongeren, nieuwe en oude bewoners van Wateringse Veld van diverse culturele achtergronden. Wat deze mensen gemeen hebben is dat ze goede ideeën hebben over hoe wonen in Wateringse Veld prettiger gemaakt kan worden. In het panel worden alledaagse dingen besproken om Burgerschap in de wijken te vergroten. Het panel is een aanvulling op de huidige sociale netwerken die zich met Burgerschap bezighouden en komt minimaal één keer per drie maanden bijeen.

Het streven is om in 2010 in alle stadsdelen op wijkniveau een Burgerschapspanel te hebben. Het eerste panel is in juli 2008 in Laak (Spoorwijk) van start gegaan. Kijk voor meer informatie op www.burgerschapdenhaag.nl/wijkpanels