Provincie Flevoland

Wachtlijsten jeugdzorg eind 2009 weg

Gedeputeerde Staten (GS) hebben ingestemd met het
Meerjarenbeleidskader Jeugdzorg 2009-2012. Belangrijkste
uitgangspunten zijn: de vraag van de jongere centraal, sturen op resultaat en eind 2009 de wachtlijsten weg. Met het
Uitvoeringsprogramma 2009 zet de provincie hiermee de eerste stap.

GS streven naar een integraal beleid voor jeugdigen in Flevoland. Dit betekent verder kijken dan alleen jeugdzorg en, waar mogelijk, verbindingen leggen met aanpalende velden zoals onderwijs, sport, arbeidsmarkt en jongerenparticipatie. Het plan sluit aan bij het rijksbeleid dat ook uitgaat van één kind, één gezin, één plan.

2009-2012: sneller en beter verbinden vraag en aanbod

Om de door- en uitstroom in de jeugdzorg te bevorderen, is het zaak om nog meer te werken vanuit de vraag van de jongere in plaats vanuit het bestaande aanbod. Zorg op tijd en op maat, en waar mogelijk de eigen kracht van cliënten inzetten. Het sneller en beter verbinden van vraag en aanbod vraagt ook om een verzakelijking van de verhoudingen tussen provincie en jeugdzorginstellingen. Met financiële prikkels worden instellingen uitgedaagd en gestimuleerd om nog efficiënter en effectiever te werken. Waar tot nu toe gefinancierd werd op basis van aantallen, gaat de provincie nu veel meer kijken naar het effect van behandelingen. Er komt dus meer focus op sturing en verdere professionalisering.

Eén plan

Samenwerking in de keten van lokale en provinciale jeugdzorg blijft een punt van aandacht. In het provinciale programma GAAF
(Gemeenschappelijk Actieprogramma Aansluiting Flevoland) werken partijen al enkele jaren samen om te komen tot één plan voor elk kind/gezin. Omdat het beleidsveld jeugd volop in beweging is, laten GS voldoende ruimte in het Meerjarenbeleidskader. Hierdoor kan de provincie inspelen op veranderingen en anticiperen op vernieuwingen.

Extra geld om wachtlijsten weg te werken

De provincies en het Rijk hebben afspraken gemaakt om eind 2009 de wachtlijsten weggewerkt te hebben. Op basis van de huidige wachtlijst en de verwachte groei van de vraag naar jeugdzorg in 2009 (8,4%), vragen GS hiervoor aan Provinciale Staten 2,3 miljoen euro. Per 1 oktober jl. is de bruto wachtlijst 287 jongeren. Dit zijn unieke cliënten die langer dan 9 weken wachten op geïndiceerde jeugdzorg die de provincie betaalt. De netto wachtlijst is 181, dit is het bruto aantal verminderd met cliënten die in de wachtperiode vervangende of over-bruggingszorg krijgen. In april waren de aantallen 314/135, in juli 226/114. Mogelijke redenen voor de stijging zijn de toenemende aandacht voor vroegsignalering bij professionals en verbeterde toeleiding vanuit de Centra voor Jeugd en Gezin. Onderzoek moet uitwijzen wat precies de oorzaken zijn van de stijgende vraag naar jeugdzorg.

De jeugdzorgplannen zijn inmiddels behandeld in de Commissie Samenleving van de provincie. Donderdag 11 december staan ze op de agenda van Provinciale Staten