Provincie Flevoland

FlevOnice krijgt steun van provincie en Europa

Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland geven het
multifunctioneel outdoor sportcomplex FlevOnice 2.800.000 euro subsidie. Deze bijdrage komt uit het Europees programma. Van het totaalbedrag is 800.000 euro provinciaal geld. Het project heeft tot nu toe circa 17,5 miljoen euro gekost.

FlevOnice is een uniek sportcomplex op de locatie van Dorhout Mees bij Biddinghuizen. FlevOnice biedt sport en recreatieve mogelijkheden. FlevOnice omvat twee parallel lopende sportbanen, elk met een lengte van 5 kilometer: één verharde baan, ijsbaan in de wintermaanden en de rest van de tijd geschikt voor het beoefenen van andere takken van sport zoals skeeleren, hippische sporten, wielersport. De andere baan is onverhard, fungeert ook als ijsbaan en is gedurende de overige maanden van het jaar geschikt voor cross en hippische (military) sporten.

De zogenaamde "vroegnatuurijsbaan" is een door het landschap slingerende ijsbaan, die met behulp van koelinstallaties wordt gekoeld zodat er, ondanks een buitentemperatuur van maximaal 10 Celsius, ijs ligt. Het project is daarmee een wereldprimeur. Op 1 december 2007 opende FlevOnice haar deuren. Het eerste seizoen kende
opstartproblemen die te maken hadden met het innovatieve karakter van het ijsbaanconcept. In 2008 zijn deze problemen met aanvullende investeringen opgelost. Sinds 1 november jl. is de ijsbaan weer open.

De parallel lopende banen kunnen gelijktijdig worden ingezet voor verschillende sportactiviteiten waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om gehandicapten en niet-gehandicapten danwel professionals en amateurs op hetzelfde moment te laten sporten. De schaatsbaan beschikt over afkortmogelijkheden, waardoor verschillende lengtes ontstaan zodat het gelijktijdig beoefenen van verschillende disciplines tot de mogelijkheden behoort.

Naast de sportbanen zelf is geïnvesteerd in publieks-, media- en parkeervoorzieningen. Het complex voldoet aan internationale normen, zodat kan worden gesproken van de realisatie van een nieuwe topsportaccommodatie in Flevoland; een goede aanvulling op het huidige breedtesportpallet in Flevoland.

Het project past binnen de Europese maatregel 1.3 'Ontwikkeling van toeristisch-recreatieve voorzieningen'. Die maatregel beoogt grootschalige projecten en voorzieningen te realiseren op toeristisch-recreatief en sportief gebied.